Már épül a Márvány-tengert és a Fekete-tengert összekötő Isztambul-csatorna

Továbbra sincs egyetértés Törökországban Recep Tayyip Erdogan elnök 65 milliárd dolláros, Isztambul-csatorna megaprojektjének haszna kapcsán, amely a tervek szerint a Boszporusztól nyugatra, Isztambul európai oldalának külterületén húzódva köti majd össze a Márvány-tengert és a Fekete-tengert. A projekt ellenzői szerint egy társadalmilag ennyire polarizált országban egy ilyen csatorna építése eszement ötlet, mindez kizárólag az elnök túlzó fantáziaprojektje – írja cikkében a The Guardian. 

Isztambul-csatorna nyomvonala a térképenForrás: Randam / Wikipedia

"Még a török bankok sem mernek a finanszírozásába beszállni, fenntarthatósági és környezeti aggályokra hivatkozva" – fogalmazott Yörük Işık, a washingtoni Közép-Kelet Intézet szakértője utalva arra, hogy a csatorna veszélybe sodorhatja a tengeri ökoszisztémát és a nagyváros ivóvízellátását, amit csak tovább növel a földrengések kockázata.

A lap szerint a beruházás hivatalosan 15 milliárdra lett beárazva, de egy nemrégiben, Franciaországban tartott fejlesztői konferencián 65 milliárd dollárra taksálták annak valós értékét. Mindenesetre az építkezés elkezdődött, szombaton már megtörtént a csatorna felett átívelő egyik híd alapkőletétele is.

Erdogan 2011-ben jelentette be először a Boszporusz fokozott hajóforgalma miatt szükséges, 45 kilométer hosszú hajózási csatorna megépítését, amely párhuzamosan fut majd Márvány-tengeri régiót átszelő Boszporusz-szorossal. A tengeri útvonal mélysége 20,75 méter, a mederfenék szélessége 275 méter lesz, az építkezés várhatóan hat évig tarthat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek