Búcsút kell venni a kéktúrázók egyik ikonikus büféjétől

Pár napja került ki a Facebook-ra az a poszt, miszerint az Országos Kéktúra 19. szakaszán, Szandaváralján található, a törzsvendégek által hőn szeretett, és 4,7-es értékeléssel kitüntetett Várpult büfé tulajdonosai úgy döntöttek, hogy idén nem nyitják ki a büfét. 

Forrás: Várpult Büfé / Facebook.com

A Nógrád vármegyei Szandaváralján működött büfé egy klasszikus palócház udvarában található és kínált rántott ezt meg azt, rétest, csokit, ropit, kávét, teát, szörpöt, üdítőt, pihenési lehetőséget, mosolyt és bíztatást is a túrázóknak. Döntésük elsődleges oka az áremelkedés.

„Ez amolyan közösségi szolgálat volt részünkről, baráti körben, hétvégenként, munka mellett. Az alapanyag, egyéb járulékok és az energiaárak drasztikus emelkedése mellett azonban tovább nem tudjuk fenntartani, az árakat pedig nem szeretnénk az égbe emelni." – olvasható a Facebook-oldalukon.

Reményeik szerint a bezárás nem végleges; továbbra is ötletelnek, keresik a lehetőségeket, és remélik, hogy még fogadhatnak vendéget a közeljövőben. Addig is mindenkinek jó túrázást kívánnak. 

Szanda egyébként egy Árpád-kori település, melynek ismert történelme közel 800 évet ölel fel, fénykorát pedig a 15. században élte, amikor egy ideig városi rangot is viselt. A Cserhát belsejében, a Szanda-hegy északi lábánál fekszik, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark területén. Ha erre túráztok, megcsodálhatjátok a palóc lakóházakat, felgyalogolhattok a szandai vár romjaihoz, megnézhetitek a Tájházat és a Mária-kápolnát, amit "Máriácska káponkájának" is hívnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek