Induljunk kora őszi sétákra legszebb arborétumainkban

Jelenleg 33 helyszínen találunk arborétumot hazánkban, melyeket egyfajta botanikus kertként tartanak számon, ahol főként olyan fákat és cserjéket találunk, amelyek ritka, máshol honos vagy veszélyeztetett fajnak számítanak. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár olyan szépséges arborétumot, ami az elkövetkező hetekben gyönyörű színekbe öltözik!

Az első helyszínünk nem is lehetne más, mint a minden évszakban gyönyörű Vácrátóti Arborétum, ahol pont egy éve ilyenkor októberben jártunk, és felfedeztük minden zegét-zugát, amikor már váltották a színüket a levelek.

Műrom a Ligetben még ősz végénForrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót / Facebook.com

Az ország egyik leghíresebb és legnagyobb botanikus kertjében 13 ezer fajta növényt találunk, melyeket Vigyázó Sándor gróf kezdett összegyűjteni a hatalmas park területén, miután 1871-ben megvásárolta azt a Géczy családtól. A kert kialakításával a legjobb hazai kerttervezőt, Jámbor Vilmost bízta meg. Ha ma sétára indulunk a védett természeti helyszínen, kicsivel több mint 3100 fát számolhatunk meg, és pihenhetünk a sziklakertekben is.

Az arborétumnak van egy trópusi- és pálmaháza is, amiben olyan különleges növényeket találni, mint a madagaszkári hosszú levelű, az utazók pálmájaként emlegetett legyezőbanán, aminek a beporzását a lemurok végzik a szigeten, akik a bőséges nektár miatt keresik fel a virágokat. Szintén itt tekinthető meg a trópusi papagájvirág (Strelitzia reginae), mely III. György angol király feleségéről, Charlotte von Mecklenburg-Sterlitz-ről kapta a nevét. De a papagájvirág, a kubai királypálma, és a hordó kaktuszok mellett, historizáló kerti építmények is várják a látogatókat.

Királyi helyszínen

Ennek a Budapesthez közeli, erdészeti arborétumnak a telepítését a Gödöllői Erdőigazgatóság 1902-ben kezdte meg. A park alapításának eredeti célja az volt, hogy olyan fafajokat honosítsanak meg, melyek hazánkban nem alkottak állományokat, ilyenek voltak például a fenyők. Az arborétum érdekessége, hogy a természetben megtalálható fafajok és a nemesített erdészeti fajták génbankjaként is működik. Erdei fenyő, kocsányos tölgy, akác, vörösfenyő és sok egyéb faj törzsültetvényei élnek itt a mai napig – olvasható a Parkerdo.hu oldalán.

Az arborétum hatalmas, 350 hektárnyi területen működik, de ennek csak 10%-a parkjellegű. Így viszont jól körbejárható, és egyes részein még piknikezésre és szabadidős sporttevékenységre kialakított helyszínek is vannak.

Arborétum a kastélykertben

Mikor kislány voltam, és a nagyszüleimnél jártam, nem is tudtam, hogy Vépen is, Szombathelytől nem messze, találni egy arborétumot. Méghozzá egy olyan kincsként őrzött helyen, mint az Erdődy-kastély és annak parkja. A lankás dombok között megbújó parkot a 17–18. századtól barokk, romantikus, majd tájképi jellegű kertként művelték.

Az Erdődy-kastély a levegőbőlForrás: Civertan / Wikipedia.org / CC BY-SA 4.0

A második világháború alatt azonban a kert és a kastély is komoly károkat szenvedett, és egy ideig úgy tűnt, semmi sem mentheti meg az enyészettől. De végül az egész terület műemlékvédelem és természetvédelem alá került, és fokozatosan helyreállították. Ma a vépi arborétumban egészen különleges tölgy- és fenyőgyűjteményt találunk.

A hangarózsa arborétuma

A Kám község déli határában található Jeli Arborétumról minden év májusában írnak az újságok, és a Travelo.hu is ajánlja a természetjáróknak, mivel ebben az időszakban virágzik a kert látványos rododendron – babérrózsa, hangarózsa – gyűjteménye.

De az arborétum, melyet Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf hozott létre 1922-ben, akkor is megér egy sétát, ha éppen nem hullámzik benne virágtenger, mivel 118 hektáros, országosan védett területén a virágokon kívül is van mit látni, például a Hétforrást és az Óriások erdejét is.

Címlapkép forrása: Jeli Arborétum (Kám) / ©Szilvia Balga / Facebook

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek