A kőtornyok divatosak, de bele sem gondolunk, milyen károkat okozunk velük

A kőtornyok építése ártatlan szórakozásnak tűnik, pedig a természetvédők szerint egyáltalán nem az. Bár a fák között felépített kőtorony megnyugtató és szép látvány, de abba már kevesen gondolnak bele, mennyi élőlény élőhelyét tettük tönkre azzal, hogy elmozdítottuk a köveket. Egy természetvédelmi egyesület ezért most kampányt indított a kőtornyok ellen.

A Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület a Megyer-hegy kilátóját hozza fel példaként, ami egyre népszerűbb kirándulóhely a Zemplénben, de sokan már nem a természet szépségéért látogatják a hegyet, hanem hogy insta-fotókat készítsenek a kőtornyokról.

Az egyesület szerint a kisebb-nagyobb kő építmények nemcsak itt, de az ország minden részén kedvelt fotótémák lettek, azt azonban már kevesen tudják, hogy ez a divatos "építkezés" egy seregnyi apró élőlény élethelyét teszi tönkre.

Kőtornyok a ZemplénbenForrás: zemplenfanatik.hu

„Mivel ezen a vidéken semmilyen spirituális kötödésük nincs a kőtornyoknak, az egyesület a kilátó üzemeltetőjével közösen figyelemfelhívó kampányt indít. Fontos felhívni a kirándulók figyelmét arra, hogy micsoda körforgás megy a kövek alatt, ha azokat nem háborgatják. Ha viszont mindig összehordják a köveket az arra járók egy fotó miatt, akkor az alatta élő állatok és növényi organizmusok elveszítik az élőhelyüket és a terület tönkremegy, varázsa megszűnik." - írják honlapjukon.

A kampány részeként toronybontási akciót indítottak az egyesület tagjainak részvételével, és egy időjárásálló táblát is kihelyeztek „Rombolsz, ha építed!" felirattal, hogy emlékeztessék az arra járót, micsoda károkat okoz a tevékenység.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek