Európa rejtett gyöngyszemei: Lengyelország kulturális régiói

Múlt heti beszámolónkban elhoztuk Lengyelország legjobb kirándulós, biciklitúrás, hegymászós helyszíneit, ezen a héten a kulturális örökségeket vesszük célba, és felfedezzük a legszebb kastélyokat, várakat, múzeumokat, és a kihagyhatatlan történelmi látnivalókat. 

Alsó-Szilézia

A Budapesttől autóval 5-6 óra alatt elérhető régió a várak és kastélyok földje, legtöbbjük szállodaként üzemel, étteremmel rendelkezik vagy egyéb turisztikai céllal látogatható. Az erődöknek, alagutaknak és katonai létesítményeknek köszönhetően rejtélyes föld alatti útvonalakat is felfedezhetünk. 

A Ksiaz kastély a legnagyobb a tartománybanForrás: Facebook/Castle Ksiaz

A legnagyobb attrakció a Walbrzych városban található Castle Ksiaz reneszánsz kastélya. A sűrű erdővel borított dombvidéket átszelő folyócska kanyarulatában magasló sziklaszirt tetejére épült a legendákkal övezett várkastély, amely 415 szobájával messze a legnagyobb a tartományban. A monumentális épületkomplexum a történelmi építészeti korszakok stíluskavalkádja, a romántól egészen a XX. századi historicizmusig mindent megtalálhat a példásan felújított várkastély látogatásakor.

Ráadásul a legenda szerint, Hitler személyes rezidenciájaként tekintett a kastélyra a háború befejezése után, erre is utalhat, a vezetővel látogatható kiterjedt földalatti járatok, rejtélyes alagutak, termek végeláthatatlan sora. Ha már várak, akkor érdemes megtekinteni a mesés és romantikus Czocha kastélyt, vagy a hamisíthatatlan középkori hangulatot árasztó Grodziec várát. 

Nagy-Lengyelország

Az enyhe éghajlattal és meleg nyárral bíró Nagy-Lengyelországban májustól szeptemberig tart a turisztikai főszezon. A régió fővárosa, a Budapesttől 900 kilométerre található Poznan légi úton közvetlenül elérhető. A város központja a varázslatos régi piactér, középen a reneszánsz városházával. Kihagyhatatlan látnivaló az 1000 éves múltra visszatekintő katedrális, ahol minden nap délben az emberek az élő trombitaszót és a toronyóra fölött harcoló kecskéket csodálják. 

Poznan impozáns főtereForrás: Shutterstock/butterflycreationfoto

A történelmi értékeket bemutató Porta Posnania Központ multimédiás bemutatóval, ismeretterjesztő műhelyekkel, kulturális rendezvényekkel és túrákkal csábítja látogatóit. A város jellegzetes étele, a Szent Márton-croissant készítésének titkait az interaktív Rogalowe múzeumban ismerhetik meg. A vajdaságba egyéb területeire kastélyok és várak, gőzmozdonyok és retró vonatok, festői városok többek között Gniezno, Kalisz, Lesno és színes események csábítják az odalátogatókat. 

Pomeránia

Következő útunk Lengyelország több mint 300 kilométer hosszú tengerpartjára vezet. A tengerparti régióban Gdansk, Gdynia és Sopot egyetlen városi szervezetet alkot. Gdansk egyedi történelmi miliővel, fine dining élményt nyújtó éttermekkel, tengerparti kávézókkal, jó vásárlási lehetőségekkel csalogat.

A történelmi belvárosban az elmúlt években rengeteg új hotel nyitotta meg kapuit. Érdemes ellátogatni a szolidaritási mozgalom történetéről mesélő European Solidarity Centre-be és a Borostyánkő Múzeumba is, ahol áttetsző „mézből" készült remekműveket, ékszereket, tálkákat, apró maketteket csodálhatunk meg.

Gdansk történelmi óvárosa napfelketekor is csodálatosForrás: Shutterstock/Tomasz Guzowski

Gdynia városa fiatal és modern, tele innovációval, élő tengerészeti hagyományokkal, gazdag gasztronómiai kínálattal. A Balti-tenger gyöngyszemeként is emlegetett Sopot Lengyelország legzöldebb városa, csúcsminőségű gyógyfürdővel rendelkezik, emellett tradicionális lovasközpont.

Kihagyhatatlan látnivalót jelentenek a mozgó homokdűnék, a saját nyelvvel rendelkező Kaszuby etnikai régió, valamint a Malborki vár, ahol az idegenvezetők Keresztes Lovagrend kori öltözetében vezetnek végig és elmesélik a felső vár, a középső vár és a Nagymesterek Palotája titkait.

Források: PR in Hungary, kirandulastippek.hu blvd.hu 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek