Öt természeti kincs a Balaton-felvidéken kora nyárra!

Ha túrázni indulnánk az elkövetkező hetekben, még mielőtt beköszönt az eszeveszett nyári kánikula - és az utunkat a Balaton-felvidék irányába vennénk, akkor a következő öt, kevésbé ismert balatoni helyszínt érdemes lehet útba ejtenünk. Csodálhatunk vulkáni magaslatokat, várromokat és egy 17. századi mosóházat is.

Zádor-vár

A Pécsely melletti erdők sűrűjében rejtőzködő egykori Zádor-vár, vagy Himfy-vár építményét először a 14. században említették az oklevelek. A vár egyfajta erődítményként magasodott a Balaton-felvidéki dombok között. Mára már csak romok maradtak belőle, melyek felett átvette az uralmat a természet. De a kirándulók ettől még felfedezhetik a több száz éves vár maradványait, miközben a kőfalak között utat találó fák mentén bejárják a környéket.

Zádor-vár, légifotóForrás: Civertan / wikipedia.org / CC BY-SA 4.0

Természetesen a kilátás sem semmi innen, hiszen az erdőn túl már ott csillog a Balaton, látszik a Tihanyi-félsziget, valamint a Dörgicsei-medence is.

Kővágóörsi mosóház

Kővágóörsöt elhagyva a túrázók betérhetnek egy 1700-as években épült mosóház épületébe. A mosóházak Magyarország csupán erre a tájegységre jellemző épületek, amelyeket az elődeink a természetes víz és a sebes sédek közelébe építettek.

Megálló a MosóháználForrás: funiQ / Cartographia.hu

Az épületek alatt átfolyó vízhez egy pallón át vezetett az út, a két részre osztott helyiség egyik oldalán a szennyes, másikon a tiszta ruhákat tartották. A gyönyörűen felújított kővágóörsi mosóházban a túrázók mosni ugyan már nem tudnak, ellenben megismerhetik hazánk egyik különleges történelmi kincsét.

Halom-hegy

Ha a túrázók Zánkáról rajtolnak akkor az első nap végén megcsodálhatják a Halom-hegy vulkáni magaslatait. A Dörgicse és Mencshely között emelkedő tanúhegy egykor vulkánként magasodott a magyar tenger partján, amelyről az ösvényen kialakított makettek és ötletes tájékoztató táblák is megemlékeznek.

Forrás: Vándortúra / Press

A hegy tetején található a Kossuth-kilátó, melynek a környéke is ugyanolyan szép, mint maga az építmény. A kilátót úgy is elérhetjük, ha a Halom-hegy lábánál induló Vulkán-tanösvényt követjük. A túra 399 méter magasan végződik.

Salföld Major

A hangulatos Salföld település szintén egy olyan helyszín a Balaton-felvidéken, amit sokan még ma sem fedeztek fel. Pedig ez a helyszíne a Balaton-felvidéki Nemzeti Park első ökoturisztikai bemutatóhelyének.

Aki ide érkezik megismerheti hazánk jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékeit, találkozhat néhány őshonos magyar háziállatfajtával, és csodálatos illatfelhő közepette sétálhatnak a fűszer- és gyógynövénykertben. 

Szentbékkállai kőtenger

Mindszentkálla felé indulva a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb látnivalója, a Kőtenger tárul a résztvevők szeme elé. A látványos sziklaalakzatok a Pannon-tengerben lerakódott homokból képződtek, és változatos formákat alakítottak ki a térségben. A kőtenger központjában fekvő ház nagyságú Kelemen-kő nevű ingókövet a bátrabbak akár meg is hintáztathatják, hiszen a közel 10 tonnás kőpad csupán három helyen illeszkedik az alatta fekvő kőre, így néhány ember súlya már képes pár centire megbillenteni a képződményt.

A Szentbékállai kőtenger egyik legismertebb darabjaForrás: Vándortúra / Press

A helyszíneket egyénileg (még a kánikula beköszönte előtt), illetve a Fjällräven hetedik alkalommal megrendezett közösségi túraeseménye, a Vándortúrára ideje alatt is felfedezhetjük. Az augusztus 1. és 5. között zajló kirándulásra június 15-ig még regisztrálhatnak azok a lelkes túrázók, akik hozzájuk hasonló természetrajongók társaságában szeretnék bejárni hazánk egyedülállóan gyönyörű tájegységét, a Balaton-felvidéket.

Az ötnapos nyári gyalogtúrán a kirándulók teljesen új oldaláról ismerhetik meg a páratlan geológiai és történelmi érdekességeket tartogató környéket, miközben az esti táborozások során barátságokat köthetnek a többi vándortúrázóval.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek