Híres várak, várromok Magyarországon: A nógrádi várnál jártunk

Május elején járunk, csodaszépen virágoznak a fák, illatoznak az orgonák, és mint sárga tenger, nyílik a lábunk alatt a pitypang-mező. Tárt karokkal vár a természet, hívnak a túraútvonalak és a várak, melyek alig várják, hogy megmásszuk őket. Ideje indulni és felfedezni hazánk szépségeit. Várnéző sorozatunkban, következzék most Nógrád vára.  

Legutóbbi kirándulásomról, Vác felé visszaindulva, az aprócska falvakat elhagyva egy bekötő út előtti tábla jelezte az ország legrégibb szabálytalan alaprajzú, belső tornyos kővárát. A nógrádi várat, amely szabadon látogatható az év bármely szakában, én is újra körbejáratam. És azt vettem észre, akárhányszor is tévedek erre, újabb és újabb felfedezésre ösztönöz. 

A nógrádi várromForrás: varak.hu

Gyermekként, szüleim vittek el a varázslatos erődítményhez, az Ipoly-folyó által félkörívbe rajzolódó, a Börzsöny belsejében megbújó Nógrád község névadó várához. Később a gyermekeimmel, majd barátokkal több-ízben túráztunk erre.

Már messziről látni, ahogy a vár a környező vidékből hatvan méterre kimagasodik, és a nagy területű fennsíkot fenségesen megkoronázza. Elérhető közelsége, csendes, ám látnivalókban bővölködő környezete, és természetesen építészeti és történelmi jelentősége miatt is ajánlom felfedezésre.

Építészeti, történelmi látnivalók

Érdekes, hogy a Börzsöny keleti szélén álló, magányos, 286 méter magas andezitkúpon felépített várnak a keletkezéséről nincs pontos adat. Ám Anonymus szerint a honfoglaló magyarok itt már erődítményt találtak, később pedig a szlávok építettek ide egy hatalmas kővárat, melyet Novigradnak (Újvár) neveztek el, innen ered a megye névadó településének a neve is.

Nógrád légifelvétele 2012-bőlForrás: Wikipédia

A 11. századi várépítkezések idején a védelem erejét a megfelelően fagerendákból alkotott, kazettás szerkezetű, majd földdel töltött várfalak jelentették. A megmaradt okiratok és feltárások szerint a nógrádi ispánsági vár is így épülhetett.

Az évszázadokon át királyi kézben lévő birtokot Árpád-házi IV. (Kun) László adományozta a Váci egyházmegyének. A fennsík egyik sarkában – mély szárazárokkal elkerítve – létesült a belsővár, melynek jelenleg igen csonka maradványokban látható épületeit a 15. század második felében emelték. Ebben az időszakban készült el az a nagyméretű, három emelet magas öregtorony is, melynek csonkja messziről jellegzetessé teszi a nógrádi várromot.

Az öregtorony háromemeletes fala máig a legnagyobb maradvány. A falakról és a bástyáról csodás kilátás nyílik a falura, a Börzsöny hegyeire, amely innen nézve páratlan látványt nyújt.

Korabeli feljegyzések szerint a magas lakótorony mellett reneszánsz díszítéssel, minden kényelmi berendezéssel ellátott palotaszárnyat alakított ki Jacobus Tragurinus dalmáciai építőmester, de megfordult a nagyszabású munkálatokon Hunyadi Mátyás király udvari építésze, Giovanni Dalmata is. Jelenleg a sarokbástya alatt egy Millecentenáriumi emlékművet találunk a magyar honfoglaló vezérek kopjafáival.

A Nógrádi vár hófoltokkalForrás: varak.hu

1949-ben kisméretű ásatást végeztek a belsővár árkában, de a helyreállításra 1997-ig várni kellett. Ebben az időszakban egészült ki az új-olaszbástya, kapott védőtetőt a kerek rondella, és felállították az országzászlót.

Tudtátok, hogy?
Az öregtorony ajtaja ritkán nyílt a várudvarra, akkor is csak egy lépcsőzetes feljárón (amely vész esetén könnyen lerombolható volt) lehetett megközelíteni? Az ajtó vagy ajtók rendszerint a bástyafalakra nyíltak, amelyektől felvonóhidak segítségével elkülöníthetők voltak. A falazatba alul szűk szellőzőlyukak alakítottak ki, csak az esetleg lakásul használható felsőbb emeletsoroknak voltak szélesebb ablakaik.

Miután, a vár a Nemzeti Várprogram harmadik üteméből kikerült, egyelőre felújításáról nem tudni, ám a község önkormányzata lehetőségeikhez mértem igyekszik karbantartani.

Nógrádi várkapuForrás: varak.hu

Túra, eszem-iszom és kultúra

Miután Nógrád, a Kéktúra részeként is izgalmas kiránduló útvonalakat kínál, kitűnő program lehet egy várlátogatással egybekötött könnyed túra, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Autóval a vár alatt lévő parkolóig tudtok eljutni, ahonnan pár perc sétával feljuthattok a szerpentinúton található várromokhoz.

Amennyiben tömegközlekedéssel jönnétek, Vácról busszal és a „kispiros" vonattal is érkezhettek. Az állomástól csupán 10 perc kényelmes sétára vannak a romok. Ha megéheznétek, a vár tövében található vendéglőkben biztosan találtok éhségűző falatokat, és a várparkolóban időszakoson állomásozó fagylalt és kürtöskalács árusok is szeretettel várnak benneteket.

Török kézen volt és villám csapott belé!
Talán nem árt tudni azt sem, hogy a mohácsi vész idején Szapolyai János, majd Ferdinánd király, 1544-től 50 évig pedig a törökök birtokolták, aztán ismét magyar kézre került a nógrádi vár. 1663-ban a törökök újra elfoglalták, de 1685-ben egy villám felrobbantotta az öregtoronyban lévő lőporraktárt, így a várat magára hagyták. Bár a 18. század elején a helyreállítását és megerősítését tervezték, egy komolyabb ostromnak így sem tudott volna ellenállni, ezért a császári csapatok közeledte miatt a kurucok lerombolták. Ezzel hadászati szerepe teljesen megszűnt, a maradék romokat az időjárás és a környék lakossága bontotta tovább.

A község közkedvelt tájháza is pazar látnivalókat kínál, valamint ha úgy adódik, látogassatok el a Nógrád Geoparkba, amely káprázatos élményt adhat a túrához. A napjainkra már egész nagyra nőtt Nógrádi Várjátékokat ebben az évben, június 11-én rendezik meg. Bővebben a várról és a környék programjairól a község önkormányzatának oldalán olvashattok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek