Tavasszal a Gemenc teljesen újjáéled, és tele van jó programokkal!

Magyarország közepén, a Duna mentén található az ország legnagyobb, zömében erdővel borított ártere, a Gemenci-erdő. Ide várnak minden túrázni szerető természetbarátot április 30-án egy madárcsicsergős, május köszöntős családi napra. Mutatjuk a részleteket!

A Szezonnyitó családi napot a pörbölyi Ökoturisztikai Központban és az erdei vasút megállóiban rendezi meg a Gemenc Zrt. április 30-án, így akár egy elő-majálisi ünnepségnek is beillik. A látogatókat a Rezét gőzössel, érdekes népi játékokkal, héjász bemutatóval, állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal, népi hangszerek készítésével, helyi termékek vásárával, fotókiállítással és az állandó interaktív kiállításokkal várja a központban és környékén.

Korábbi felvétel a gőzösrőlForrás: Csontos Peter / Ökoturisztikai Központ Gemenc / Facebook.com

A kiállítások, mint a Gemenc Kincsei – élet az ártéri erdőben és a Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas nyomában fotókiállítás 9 és 17 óra között lesznek látogathatók. A Legenda és valóság kiállításon pedig tárlatvezetést is tartanak 9 és 16 óra között óránként - olvasható a Ökoturisztikai Központ Facebook-oldalán.

A lézeres lövészet, a népi játékok és a kézműves foglalkozások mellett, felülhetünk majd a Rezét gőzösre, ami idén először áll szolgálatba. Amint a Gemenczrt.hu oldalon is írták, a vonatokon a rendezvény karszalagjával lehet utazni, nem kell külön menetjegyet váltani. De aki fogattal vágna neki az erdőnek, az is örülni fog, hiszen a szervezők a nap folyamán 4 alkalommal egy órás erdei kirándulást is szerveznek lovasfogattal. Erre a programra jegyek a jegypénztárban vásárolhatók 2500 forintért. 

A programok között szerepel még egy körülbelül 60 perces solymász bemutató, ami 11:45-kor és 14:30-kor kezdődik, a bemutató ideje alatt a madarak közelebbről is megnézhetők.

Aki még ennél is több élménybe szeretne belekóstoolni, az külön kérheti az éhes turisták gemenci kedvencét, vagyis a szarvas pörköltet csipetkével, és savanyúsággal, no meg jófajta rétessel. A helyi termékek vásárán pedig mézes csodák, lepényes, körtöskalácsos és helyi borászat várja a látogatókat. 

Önmagában is megéri a látogatást

A Gemenci-erdő azonban önmagában, szervezett programok nélkül is megér egy természetjárós napot. A vadregényes vidék hossza 30 kilométer, szélessége pedig mintegy 7 kilométer. A dunai holtágakkal és szigetekkel tagolt vidéken fűzfa- és nyárfafélék telepedtek meg, cserjeszintje pedig olyan gazdag, hogy az ember számára gyakorlatilag járhatatlan. Így kiváló búvóhelyet biztosít a nagyvadaknak.

Túra a GemencbenForrás: Csiszár Angéla / Gemenc Zrt.

Ha szerencsénk van pegpillanthatunk gímszarvasokat, őzeke és vaddisznókat a területen, emellett rendszerint jónéhány rétisas, kerecsensólyom, békászó sas és fekete gólya is fészkel errefelé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek