Rendhagyó nászutak: Vadregényes túrán a Kanári-szigeteken

Legújabb cikksorozatunkban olyan nászutasok történeteit, élményeit és persze fotóit szeretnénk bemutatni, akik valamilyen rendhagyó témára fűzték fel első közös utazásukat. Legyen szó gasztronómiai körutazásról, lelki megvilágosodásról, egy kalandos szafariról vagy egy divatos utazásról Milánó és Párizs divattervezőinek nyomában. 

Eszter és Bence a túrázás szerelmesei, de amint Instagram-oldalaikon is látni, a hazai tájak között is megtalálják a legszebb helyeket, sziklaszirteket, szurdokvölgyeket és vadregényes, vagy éppen virágoktól színes túra- és kerékpárútvonalakat. A koronavírus-járvány miatt megkésett nászútjukat azonban egy kicsit távolabbra tervezték, de még így is az utolsó pillanatban döntöttek a spanyolországi Kanári-szigetek, pontosabban a szigetcsoport legnagyobb földdarabja, Gran Canaria felfedezése mellett. 

Eszter és párja Bence a Roque Nublo-nálForrás: Szabó-Szakács Eszter

Ahogy Eszter mesélte az egész út alapja egy baráti látogatás volt. Bence egy ismerőse Gran Canarián tartózkodott még egy hónapig, így a házaspár úgy döntött, összekötik a két utazást. Tíz napig ketten járták be a szigetcsoport legnagyobb földdarabját, majd Eszter hazajött, Bence pedig maradt még két hetet egy biciklitúrára. 

Bár a döntést spontán hozták meg, a januári időjárási viszonyok nagyrészt nekik kedveztek, mivel ekkor még hűvösnek mondható az időjárás az átlagos max 20,8 °C-kal. Egy dologgal azonban nem számoltak – és erre azóta is minden utazónak felhívják a figyelmét – mégpedig a kalima szezonnal. Ez a sok port hozó, a Szahara felől érkező szél főleg tavasszal és nyáron fúj, de most előbb érkezett, így Eszterék pár napig alig láttak az orrukig. Amint Eszter is mesélte, a színek kifakultak körülöttük, minden sárgás-szürkés színre váltott, és a hőmérsékelt is jócskán megemelkedett. Egyik napról a másikra a turisták széldzsekiről fürdőruhára és rövidnadrágra váltottak. Most kivételesen jól jött, hogy januárban még mindenhol maszkot kellett hordani az országban, így ez most a por ellen is védett. A másik jó döntés az volt, hogy a tömegközlekedés helyett az autóbérlést választották, ezért a szél ellnére is tudtak közlekedni.

Ingyenesek az utak

Minden út és autópálya ingyenes Gran Canarián, így bérelt kocsival szinte mindenhová el lehet jutni. Természetesen a buszozás is megoldható, de Eszter elmondása szerint ezek sok hegyi falut – amik bizony a legérdekesebbek - egyáltanán nem közelítenek meg. Oda csak kocsival lehet feljutni, ahogy a 3000 méter magasan futó túraútvonalakhoz is. Ebben az esetben 1500 méterig fel lehet autózni, utána pedig jöhet a gyaloglás. 

Az egyik percben hó és mínuszok, a másikban strandidő

Ha arra gondolunk, hogy a legtöbben egy nászútra fürdőruhát, strandpapucsot, naptejet és egy elagánsabb vacsorához illő szettet pakolnak be a bőröndbe, akkor az már eleve meglepő, ha Eszter téli felszerelésről, túrabakancsról, sálról és sapkáról mesél, mint elhagyhatatlan utazási kellékek. Pedig így van, hiszen magasan a hegyek között Gran Canarián is röpködtek a mínuszok, és sok helyen még hó is borította a hegycsúcsokat. Bence, aki maradt még két hetet azon a bizonyos kerékpártúrán, vitt magával a nászútra hálózsákot, kiskabátot, derékaljat és még egy bukósisakot is.

Szörfös szállás vagy turistaövezet

Gran Canaria, vagyis a „Nagy Kanári-sziget" a Kanári-szigetek névadó tagja, de neve ellenére csak a harmadik legnagyobb földdarab. Területileg Tenerife és Fuerteventura előzik meg. Csaknem kör alakú területének közepén azonban ott magasodik az 1949 méteres Pico de las Nieves vulkán, mint a Tejeda-hegység legmagasabb tagja. Eszterék azért ezt a földdarabot válaszották, mert egy 10 napos utazás során tökéletesen feldezhető a Tejeda hágói, völgyei és sziklái által elválasztott déli és északi rész is. Illetve egyszerre találni itt ködbe vesző, hegyi falvakat és felfelé kacskaringó túraútvonalakat, valamint olyan sziklás öblökek és strandokat mint Pasito Blanco, vagy Maspalomas partja a sziget déli részén.

Pozo Izquierdo - Még több képért kattintsatok a galéria ikonraForrás: Szabó-Szakács Eszter

Fullextrás szállást foglalni Las Palmas de Gran Canaria városában, a sziget legnagyobb városában a legegyszerűbb, de ha valami autentikusabbra és kevésbé túristásra vágyunk, akkor követhetjük Eszterék példáját is, akik egy kis, tengerparti faluban foglaltak szállást.

Pozo Izquierdo a sziget délkeleti részén, Vecindario közelében található, és a vitorlás szörfözés (windsurf) egyik fellegvárának tekinthető. A helyiek szinte minden szolgáltatása ehhez a sporthoz kapcsolódik a szálláskínálaton kívül. Azt azonban tudni kell, hogy az egész szigeten itt a legerősebb a szél, és ez egész évben állandó. Viszont a szállások ára itt a legalacsonyabb. Így aki nem szeretne a turistaövezetekbe foglalni, annak Pozo jó kompromisszum lehet.

Mesebeli városkák az út mentén

Eszterék kirándulásuk során San Bartolomé de Tirajana vidékét ejtették útba először. A falu és vidéke ötvözi a tengerparti és a hegyi turizmust, partjától San Bartolomé legmagasabb pontjáig 40 kilométer a táv. A falu régi, Tunte nevű negyede is megér egy sétát, de a legtöbben mégis a vidék tengerpartjaira kíváncsiak, különösen Maspalomas térségében, ahol a mozgó dűnék, a Palmeral, vagyis a Pálmarezervátum és a Charca, azaz Maspalomas medencéi találhatók, melyek mindegyike különleges természetvédelmi területnek számít 1994 óta.

San Bartolomé de TirajanaForrás: Szabó-Szakács Eszter

A Dűnék területe egy szabálytalan formájú aranyszínű homoktömeg, ami 4 négyzetkilométernyi felületet foglal el, és egy 5,6 kilométer hosszú strand előterét képezi; ez a strand a Playa del Inglés y Maspalomas. Ennek a strandnak a nyugati csücskében pedig ott áll a vidék egyik legszebb, 60 méter magasvilágítótornya, melyet Juan León y Castillo tervezett. Eszterék 6 óra alatt járták körbe a vidéket, és ez alatt tösször váltottak téliről nyári ruhára és vissza.

A második napon egy kicsit lazítottak, ekkor Las Palmas egy kis félszigetét keresték fel. A La Isleta névre hallgató régi halásznegyed sétatávolságra van a főváros modern városrészeitől, mégis úgy érzi az ember, mintha egy másik világba csöppent volna. A félsziget meredek terepén szűk utcák, azokban régi üzletek és bárok kaptak helyet, sok utcai árussal tetézve a hangulatot. A kerület központja a Plaza Ingeniero Manuel Becerra, egy nyüzsgő tér, amit egyik oldalról egy világítótorony, a másikról pedig a Puerto de la Luz kikötő határol, amely Európa egyik legfontosabb kikötője.

Las Palmas - La Isleta - Még több képért kattintsatok a galéria ikonraForrás: Szabó-Szakács Eszter

Teror városkája volt a következő emlékezetes úti cél. Teror a hegyekben található, 14 kilométerre délnyugatra Las Palmas városától, így ide is elkélt a réteges ruházat, magyarázta Eszter. De az a plusz kis cipekedés megérte, mivel Teror jól megőrzött óvárosa olyan, akár egy ékszerdoboz. A műemlék védelem alatt álló városrészben található egy kicsi, de díszes bazilika, és itt húzódik a Calle Real de la Plaza utca, ami mentén hagyományos, faerkélyes, fehér színű házak sorakoznak.

Teror városkájaForrás: Szabó-Szakács Eszter

Miután 1481. szeptember 8-án pásztorok tanúi voltak egy Mária-jelenésnek a közelben, Teror a Kanári-szigetek legfontosabb zarándokhelyévé vált, és ennek eredményeként ma is meglehetősen virágzó a gazdasága. A városka körül kijelölt túra- és zarándokútvonalak futnak, ahol pedig nincs jelölve az útirány, ott maguk a túrázók segítenek az utánuk jövőknek; csak figyelni kell a kis kőrakásokat. 

Nemzeti parkok és sziklaszarvak

Eszter Mogán tengerparti városát emelte még ki, mint mély benyomást keltő úti célt. Azt mesélte róla, hogy a biciklis túrázók egyik kedvenc helye, mivel a körülötte futó útak nagyrésze, a vulkanikus kőzet miatt nagyon jól tapad. Érezni ezt az autóban, gyalogosan, de főleg egy kerékpáros túra során. 

És akkor még egy utolsó túra, amit Eszter kezdőknek és haladóknak egyaránt jó szívvel ajánl, ha egyszer Gran Canaria szigetén szeretnének csillagtúrákat tenni. Ez pedig nem más, mint a Nublo Rural Parkon keresztül vezető útvonal, ami a Roque de El Fraile-től indul és a sziklaszarvra emlékeztető Roque Nublo-hoz vezet. Az 5 kilométeres, könnyűnek mondott túra a főútról indul, és elmegy Las Niñas, Chira és Soria nagy gátjai, valamint Artenara és Acusa városai mellett is, melyekre szép kilátás nyílik.

Tejeda - Roque Nublo - Még több képért kattintsatok a galéria ikonraForrás: Szabó-Szakács Eszter

A túra célja, a Roque Nublo a világ egyik legnagyobb természetes sziklaszirtje. A szigetlakók számára különös jelentőséggel bír. A vulkanikus eredetű szikla 80 méter magas és 1813 méter tengerszint feletti magasságban található. 1987-ben védett természeti hellyé, hét évvel később pedig védett parkká nyilvánították a területét. Méreteit csak a Pico de las Nieves múlja felül, amely 1949 méteres magasságával Gran Canaria legmagasabb csúcsa.

Eszter szerint Gran Canaria ajánlott a fotósoknak, a gyalogosan túrázóknak, a bicikliseknek és persze azoknak is, akik a strandok fehér homokját keresik, de főleg azoknak, akik aktívan szeretnek pihenni és közben finomakat ennének.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek