A világ legnagyobb hólabirintusával nyitott meg Snowlandia

Snowlandiát a lengyelországi Zakopane üdülőhelyen építették fel, a Tátrai Nemzeti Park közvetlen közelében. Idén télen valami igazán különlegeset szerettek volna létrehozni, és a világ legnagyobb hólabirintusának megépítése teljesen logikusnak tűnt. A látogatók pedig már birtokba is vették Snowlandia teljes területét, el is vannak ragadtatva tőle, hiszen a hó szerelmeseinek lehetetlen nem jól érezni magukat. 

A Śnieżny hólabirintus tehát a legnagyobb ilyen típusú építmény nem csak Lengyelországban, hanem a világon, ahol barátok, családtagok, idegenek együtt próbálnak kijutni a hatalmas útvesztőből. A kanyargósó ösvények erős működésre késztetik az agyat. 

Snowlandia esti fénybenForrás: adam-brzoza.com/Adam-Brzoza.Com/Snowlandia - Śnieżny Labirynt/Facebook

A labirintus először a 2015/16-os téli szezonban készült el, és óriási sikert aratott. Idén még magasabbra tették a mércét: 2500 négyzetméterről 3000 négyzetméteresre bővítették, hogy 2022. január 17-én a helyiek és a turisták birtokba vehessék. Körülbelül egy hónapba telt a mesterséges hó előállítása és a teljes labirintus felépítése, ami csak fagyos hőmérsékleten volt lehetséges.

A hatalmas labirintusban az emberek apró hangyáknak tűnnekForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Omar Marques

A labirintus tényleg olyan óriási, hogy érdemes iránytűt vagy egy GPS-nyomkövetőt vinni, nehogy a vártnál tovább tartson. A jégből és hóból készült falak ugyanis több mint 2 méter magasak, tehát csalni nem lehet, hogy meglessük, merre lehet a kijárat. Éppen ezért ez határozottan nem olyanoknak való, akik klausztrofóbiában szenvednek.

Együtt még nagyobb szórakozás megkeresni a kijáratotForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Omar Marques

Sokan idegenekkel szövetkezve igyekeznek megtalálni a kiutat ebből a hűvös labirintusból. Persze legtöbben egyáltalán nem siettetik a kijutást, mert rettentően élvezik az útkeresést, ami egyszerre szórakoztató és néha ijesztő. Közben pedig készülnek a közös fotók és a szelfik.

Hóvár domborművekkel

Már Snowlandia bejáratnál megcsodálhatjuk a Śnieżny Zameket, azaz a 14 méter magas jégvárat, ami úgy néz ki, mintha egy meséből került volna oda. De a legjobb benne, hogy nem csak gyerekeknek való, hanem a felnőttek is lélegzetelállítónak találják.

A várat köztelező megmászni, és belülről is felfedezniForrás: MaciejSitarz/Sitarz/Snowlandia - Śnieżny Labirynt/Facebook

A váron belül lépcsősorokon lehet közlekedni folyosókon és titkos átjárókon keresztül, a falakon domborművek idézik meg a lovagi kort. A vár tetején épített kilátótornyokból megcsodálhatjuk a környező tájat. A jégvárból csúszdán is lehet távozni, nem csak a kapun át. A vitézruhába öltözött legények időnként "ádáz" harcukkal szórakoztatják ott a közönséget.

A szórakozás végtelen formája

Ezzel még nincs vége a programnak: ha már ott vagyunk, betérhetünk egy jókora jégpiramisba is, ahol alagutak, titkos zugok között sétálva lehet eljutni a régi mítoszok jégbe faragott alakjaihoz, amelyeket profi hószobrászok alkottak meg.

A mesék birodalmába vezető útForrás: Snowlandia - Śnieżny Labirynt/Facebook

A hatás kedvért színes fényekkel világítják meg a sokszor embernél is magasabb alkotásokat. Az idei év témája a Disney mesevilága. De nem csak hóból faragott álltokat lehet látni, hiszen Snowlandiának van például egy saját kis állatkertje is.

Látványos hófaragványokat világítanak meg színes lámpákkal, hogy még varázslatosabb legyen a helyForrás: adam-brzoza.com/Adam-Brzoza.Com/Snowlandia - Śnieżny Labirynt/Facebook

Természetesen síelni, snowboardozni és szánkózni is lehet, ráadásul este kivilágított szánkódombon lehet lecsúszni, amely a maga nemében tényleg a legjobb Közép-Európában. A helyszínen helyi édességeket is árulnak, illetve egy igazi kovácsműhelyben készített díszek közül is válogathatunk. Nézzetek egy kicsit körül!

Nem csak fehérben lehet itt látni a világot"Forrás: adam-brzoza.com/Adam-Brzoza.Com/Snowlandia - Śnieżny Labirynt/Facebook"
Infók
Az egyedülálló látványosságokra az állatkertet kivéve a késő esti órákig lehet jegyet váltani 20 és 30 zloty közötti összegért, átszámítva körülbelül 1600-2400 forintért. Gyermekek, diákok, fogyatékkal élők, valamint nyugdíjasok kedvezményes jegyeket is igénybe vehetnek, de családi jegyek is kaphatóak, amik további kedvezményekkel járnak. A szánkópálya mindenki számára látogatható, sisak használata 16 éves korig kötelező, és igény esetén helyben kölcsönözhető is. Snowlandia 2022. február 27-ig tart nyitva. Ezt meg is hosszabbíthatják majd, de sok minden múlik az időjáráson is. további információkat ide kattintva olvashatnak: http://www.snowlandia.pl/

(Forrás: Snowlandia, lifebuzz.comnowiny24.pl)




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek