Ő az első színes bőrű nő, aki egyedül vágott neki az Antarktisznak

A 32 éves, brit származású szikh katonatiszt, Preet Chandi az első színes bőrű nő, aki egyéni expedícióra indult a Déli-sarkra - olvasható a cnn.com-on. Chandi a 700 mérföldes túrát 40 nap alatt teljesítette. Mint elmondta, reméli, hogy kalandja másokat is a határok és a kulturális normák feszegetésére ösztönöz.

Chandi két és fél évig készült a fárasztó expedícióra, mielőtt november 7-én útnak indult Chiléből, hogy az antarktiszi Hercules Inlet felől kezdje meg a felfedezőutat, melynek során egy 90 kilogrammos (közel 200 font) szánt húzott magával az összes felszerelésével együtt.

A felkészülés részeként a francia Alpokban gleccserszakadék-kiképzésen vett részt, átkelt az izlandi Langjökull-gleccseren, és 27 napot töltött a grönlandi jégsapkán – ja, és több hónapon keresztül egy nehéz gumiabronccsal gyakorolta a szánhúzást.

Kalandjairól Polar Preet nevű blogjában számolt be. Egyik bejegyzésében azt írta: "A nap soha nem ment le, és a hőmérséklet mínusz 50 Celsius-fokra csökkent." Chandi 40 napon keresztül teljesen egyedül volt, és egyetlen kapcsolata a külvilággal az volt, hogy naponta bejelentkezett a támogató csapatánál, akik frissítéseket tettek közzé a blogján és az Instagramján.

Ezekből a bejelentkezésekből kiderült, milyen nehézségekkel is szembesült az út során. A túra 17. napján például a rossz látási viszonyokra panaszkodott. "Semmit sem láttam magam előtt. Hatalmas koncentrációt igényel, ha egész nap csak az iránytűt bámulom. Ez nagyon elfáraszt, de ami a jó oldalát illeti, ma egy nappal közelebb vagyok a déli sarkhoz!"

Miután hazaért az expedícióról úgy döntött, hogy alapítványt hoz létre, hogy minél több nőt segíthessen hozzá hasonló kalandokhoz. 

A borítókép illusztráció, forrása: Vincent van Zeijst/commons.wikimedia.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek