Források nyomában, ligetes parkon át vezet Óbuda új tanösvénye

Új tanösvény nyílt az óbudai Kiscelli-fennsíkon, mely a hely természeti és kulturális értékeit mutatja be. A Kiscelli-Doberdó tanösvényt az Óbudai Egyetem munkatársai alakították ki, és több mint 1 kilométer hosszan, 7 állomás segítségével ismerteti a terület változatosságát. Az út nagyjából egy óra alatt járható be, állapota jó, ezért könnyű átszelni. Tengerszint feletti magassága 114 méter, és a túra során 44 méter szintkülönbséggel kell számolni – írja a pestbuda.hu az egyetem tájékoztatása alapján.

A Szent Vér Kápolna és a Kápolna-forrásForrás: uni-obuda.hu

Első állomása a Kápolna-forrás, amely vízrajzi és kulturális értéke miatt is lényeges helyszín. Érdekesség, hogy bár a Kiscelli-fennsík karsztos terület, a forrás talajvíz-rétegforrás, így nem karsztvizet ad. Fogyasztásra nem alkalmas az egyetem kutatásai szerint. Nevét a mellette lévő Szent Vér-kápolnáról kapta, amelyet 1702-ben építtetett a tulajdonos Zichy család, itt őrizték a Mariazel községből hozott Mária-kegyszobor másolatát.

Az állomások között találjuk a kiscelli agyag bemutatóhelyét, a kilátópontot és az édesvízi mészkőteraszt is. Ez utóbbi vetődéssel képződött, a Hármashatár-hegyen kezdődik és a Kiscelli-párkánysíkig tart. Fontos helyszíne a területnek a ligetes park, ahol őshonos fásszárúak, őshonos lágyszárúak, valamint betelepült fás- és lágyszárúak egyaránt megtalálhatóak. Sajnos a területen lévő fásszárúak jelentős része nem őshonos, az egykori gyertyános-tölgyes állomány a városépítés miatt jelentősen csökkent.

A tanösvény egyik legfontosabb és legérdekebb állomása a Schmidt-forrás. Míg 1998-ban 40 liter víz tört fel percenként a forrásból, ma már nincs értékelhető mennyiség, sőt, a forrás pontos felszínre törésének a helye is nehezen meghatározható. A tanösvényen információs táblák, valamint online felület és QR-kódos megoldások segítik az élménydús ismeretszerzést. Bővebb információk az uni-obuda.hu oldalon találhatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek