Különleges téli jelenség: sétálni lehet a Dráva medrében

Aki a téli időszakban, leginkább januárban a Dráva folyóhoz látogat, annak szokatlan látványban lesz része. A vízállás annyira alacsony, hogy hosszasan kell gyalogolni a széles parton, míg elérjük a gyors lefolyású víztömeget – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park hivatalos oldalán.

A téli időszakban a Dráva vízállása rendkívül alacsonyForrás: Rőder Attila/ddnp.hu

A különleges jelenségre a magyarázatot a folyó teljes vízgyűjtőterületén kell keresni. Ilyenkor helyenként kilátszanak a Dráva zátonyai is. A feljegyzések szerint az elmúlt évszázadban hat alkalommal is előfordult, hogy a víz szintje nem érte el a 64 centimétert. A Dráva Őrtilosnál folyik össze a Murával, az utóbbi vízállása jelentősen befolyásolja a Dráva vízszintjét is. 

Mivel a téli időszakban ezeken a területeken a csapadék általában hó formájában hullik, így a felszíni és felszín alatti lefolyás lecsökken. 

A vízszínt emelkedése csak a hóolvadást követően, rendszerint márciusban kezdődik, amikor enyhül az idő. Ennek a jelenségnek a megfigyelésére indít szakvezetéses túrát a Duna-Dráva Nemzeti ParkIgazgatóság 2022. január 22-én. A túra hossza 13 km, körübelül 5-6 óra, a Dráva Cún és Majlátpuszta közötti szakaszán halad. A részvétel regisztrációhoz kötött. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek