Dualizmus kori ipari emlékek újulnak meg a Dráva mentén

Barcs és a horvátországi Belisče a dualizmus korának ipartörténeti értékeire alapozva csalogatna vendégeket a térségbe. Somogy déli kapujában, a kikötőben található az egykori élénk vízi kereskedelemre emlékeztető sóraktár épülete, amelyet az idén interaktív kiállítótérré és turisztikai központtá alakítanak át - adja hírül a sonline.hu.

A Dráva BeliscénélForrás: Maria Vuksanic/commons.wikimedia.org

Az 1800-as évek végén Barcs élénk nemzetközi kereskedelmi központ volt, a XX. század elejére Somogy második legnépesebb településeként tartották számon. E korszak egyik emléke a kikötőben lévő raktárépület, mely évtizedeken át kihasználatlanul állt, ez alatt állaga leromlott. A kikötő és a parti sétány megépítése után kézenfekvő volt az idegenforgalmi hasznosítása.

A korábban jelentős magyar lakossággal bíró partnertelepülés, a horvátországi Belisče egy magyar szempontból is jelentős ipartörténeti emléket épít újjá. A Ciro vagy Guco néven is ismert keskeny nyomtávon közlekedő Gutmann-gőzvonatot restaurálják a horvát oldalon. A nagykanizsai kereskedőről elnevezett szerelvény mellett a településen máig őrzik a magyar történeti értékeket is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek