Felbukkantak a vadmacskák a főváros környéki erdőkben

Vadfigyelő kamerákat helyeztek ki a főváros környéki erdőkben a vadmacskák élőhelyeinek felkutatására, írja a Pilis Parkerdő egy sajtóközleményben.

Kameracsapdákon át figyelik, hol bukkannak fel a vadmacskákForrás: parkerdo.hu

A vadmacska-élőhelyek száma Magyarországon viszonylag alacsony. Eddig az Északi- és a Dunántúli-középhegység középső részein, Belső-Somogyban, a Dráva ártéri erdős területein, a Körösök vidékén és a Tisza ártéri területein figyelték meg jelenlétüket.

A közelmúltban a főváros környéki erdőkben is felbukkantak, ezért a kutatás azt térképezi fel, hogy a Pilisben, a Visegrádi és a Budai-hegységben igazolható-e jelenlétük.

A ragadozót sokan nem tudják megkülönböztetni a házi macskátólForrás: Linda Suranyi/parkerdo.hu

A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. 2021 márciusában kötött megállapodást a Vadmacska Fajmegőrzési Programról, melynek

célja a faj élőhelyeinek felkutatása mellett az is, hogy felderítsék a genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányát, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

A fajmegőrzés alapfeltételeinek vizsgálatát követően sor kerülhet a zárt térben nevelt, genetikailag fajtiszta vadmacskák visszavadítására is a Belső-Pilis területén. Dr. Hegyi Zoltán, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre szerint a vadmacska Európa egyik legkevésbé ismert és legveszélyeztetettebb ragadozója, amely Magyarországon 1974 óta védett. A vadmacska Európában, Ázsiában és Afrikában is jelen lévő faj, melynek alfaja, az európai vadmacska él hazánkban és a Kárpát-medencében.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek