Újjáépítik a lillafüredi Zsófia-kilátót, hogy úgy nézzen ki, mint az 1900-as évi fotókon

Újjáépül a legendás lillafüredi Zsófia-kilátó és vele együtt a Felső-hámorból odavezető 1,3 kilométeres tanösvény. A munkálatok a kilátó alaplemezének vasszerelésével és betonozásával már megkezdődtek szeptember végén a Dolka-tetőn és a tanösvény egyes pontjain, de az építkezés, tereprendezés még hónapokig eltarthat, olvasható a helyi Minap.hu cikkében.

Az újjáépülő Zsófia-kilátó látványterveForrás: Északerdő Erdőgazdasági Zrt.

A cikkből kiderül, hogy a kilátó földszintje mészkőburkolatot kap, a felső két szint pedig vörösfenyőből épül fel, és külsőleg teljes egészében úgy néz majd ki, mint az 1900-ban felavatott eredeti építmény. A tervek szerint a kilátó kupolája is olyan lesz, mint amilyen a múlt század legelső éveiben volt látható. 

A Palotaszálló függőkertje, szemben a Dolka-tetőn a Zsófia-torony kupolája látszik ezen az 1943-as fotónForrás: Lissák Tivadar / Fortepan

Az új Zsófia-kilátó várhatóan 2022. márciusára készül el, a munkálatokra 50 millió forintos GINOP pályázati pénzt elnyert Magyar Természetjáró Szövetség és az Északerdő Zrt. pedig abban bízik, hogy a turisták körében hasonlóan népszerű lesz, mint amilyen az eredeti volt a maga idejében.

„Lillafürednek egykor két emblematikus építménye volt: a Palotaszálló és a Zsófia-kilátó. Az új, közel húsz méter magas létesítmény ismét éke lesz majd ennek a turisták által egyébként is nagyon kedvelt desztinációnak" – fogalmazott Bózsó Gyula, az Északerdő műszaki osztályvezetője a lapnak adott interjújában.

Palotaszálló a Dolka-tetőről a Zsófia-kilátóból nézve 1938-banForrás: Fortepan / Szekrényesy Réka

Az 1900-ban épült kilátó eredetileg a Millenium nevet kapta, és csak később keresztelték át a Lillafüred névadójaként ismert Teleki Zsófia grófnő tiszteletére. A 390 méteres tengerszint feletti magasságban álló Zsófia-kilátóról a múlt század első évtizedeiben kivételes panoráma nyílt a Palotaszállóra, a Hámori-tóra, illetve a Szinva és a Garadna völgyére. És bár túlélte a világháborúkat, amikor a hegyoldalban elkezdték építeni a Szikla nevű katonai légvédelmi harcálláspontot, nem tűrték meg a Zsófia-kilátót, ezért 1950-ben lebontották, helyére pedig a radarállomás antennáját telepítették, amely 1989-ig állt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek