Nekivágott a világ hetedik legmagasabb csúcsának a Suhajda-Klein páros

Hírek érkeztek Suhajda Szilárdtól és Klein Dávidtól, a Zajo Dhaulagiri expedíció két hegymászójától. Szeptember 29-én megkezdték a csúcsmászást a Himalájában, céljuk a világ hetedik legmagasabb pontja, a 8167 méteres Dhaulagiri – írja a kemma.hu.

A tervek szerint hamarosan elérik a Dhaulagiri csúcsátForrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Suhajda és Klein még szeptember elsején indult hazánkból Nepálba, ahol azóta elérték az alaptábort, túl vannak az akklimatizáción, pár órája a kettes tábort is elérték, így folytatják az útjukat felfelé. Másnap már a hármas tábor vár majd rájuk, ahol 7200-7400 méter között töltik az éjszakát. Mind a ketten remek állapotban vannak, jól érezték magukat a néhány napja megtett akklimatizációs kör során is, ahol közel 7000 méter magasan sikerült eltölteniük egy éjszakát, így összesen két éjszakát töltöttek 6000 méter felett.

Mint az közösségi oldalukon olvasható, az előrejelzés már több napja ideális csúcsmászó időt jósol szeptember 30-ára, amit Szilárdék szeretnének kihasználni. Reményeik szerint aznap napközben érik el a Dhaulagiri csúcsát tiszta mászással, vagyis oxigénpalack és teherhordók nélkül.

Rutinos mászók mindketten. Klein Dávid 2016-ban első magyar megmászóként egyedül állt a legveszélyesebb nyolcezres, az Annapurna csúcsán. 2019-ben az esztergomi kötődésű Suhajda Szilárd szintén egyedül ért fel, magyarok közül elsőként, a K2 csúcsára. Erőss Zsolt 2013-as halála óta kizárólag ez a két első magyar megmászás született a nyolcezrek világában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek