Három hegymászó rekedt fenn egy pakisztáni hegyen ereszkedés közben

Három hegymászó, a cseh Jakub Vicek és Peter Macek, valamint a pakisztáni Vadzsidullah Nagri már két napja vesztegel a pakisztáni Rakaposi-hegy harmadik táborában, 6900 méteres magaságban, miután a rossz időjárás miatt nem tudták tovább folytatni az ereszkedést - derül ki az MTI híréből. A két cseh hegymászónak ráadásul engedélye sem volt.

Tagaphari falucska a háttérben a Rakaposi hegyláncaivalForrás: Photononstop via AFP/Beatrice Mollaret

A helyi hatóságok vasárnap helikopteres mentést szerveztek, azonban az első két forduló nem járt sikerrel, mert a hegy túlságosan felhős volt, a szél pedig túl erős, ezért a gépeknek vissza kellett fordulniuk. A hegymászók műholdas kommunikáción keresztül tartják a kapcsolatot családjukkal, és remélik, hogy megmentik őket. A túrázók időközben legyengültek, az egyikük magaslati betegségben, egy másikuk pedig fagyási sérülésektől szenved.

Amint az időjárás engedi, újra megkísérlik a helikopteres mentést, de a Pakisztáni Alpesi Klub (AKCS) titkára, Karrar Haidri hangot adott kételyeinek, mont mondta, nem valószínű, hogy a helikoptereknek sikerül elérniük a 6900 méteres magasságot, úgy véli, a hegymászóknak legalább a második táborig le kell ereszkedniük, vagy pedig egy földi csapatnak kell felmennie értük. Az sem teljesen világos, hogy a hegymászók melyik útvonalon mentek, elképzelhető, hogy teljesen új utat hoztak létre, azonban nehezíti a helyzetet, hogy az út helyéről nincsenek pontos információik a hatóságoknak, ahogyan a hegymászók pontos állapotáról sem.

Nagri egyébként még csak a második pakisztáni hegymászó, aki több mint 40 évvel Sher Khan csúcshódítása után a Rakaposin járt, mely az egyetlen olyan hegy a világon, amelynek megmászásához több mint 5000 métert függőlegesen kell megtenni. A hegymászók szeptember 1-én indultak el felfelé a déli gerincen, és csütörtökön érték el a csúcsot, ahonnan még aznap megkezdték az ereszkedást - adja hírül a pakisztáni dawn.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek