Új bibliatekercseket találtak az izraeli Borzalmak barlangjában

1900 éves bibliatekercs-töredékekre bukkantak a Júdeai-sivatagban található Borzalmak barlangjában, mely onnan kapta hátborzongató nevét, hogy 40, ókorból származó emberi csontvázat találtak itt az 1960-as években. Az elhunytak a Bar Kohba vezette, Római Birodalom elleni felkelés idején haltak éhen, i.sz. 132. és 135. között.

Biblia, tekercs, leletForrás: AFP/Israeli Antiquities Authority

Az újonnan talált bibliai tekercseket görög nyelven írták, és szintén a Bar Kohba-felkelés idejéből származnak. Zakariás és Náhum kispróféták könyveiből tartalmaznak részleteket, az egyik, Zakariás könyvéből származó idézet (8:16–17) így szól jelenlegi fordításban: "Ezek azok a dolgok, a melyeket cselekedjetek: Igazságot szóljon ki-ki az ő felebarátjával: igazságos és békességes ítélettel ítéljetek a ti kapuitokban. És senki ne gondoljon az ő szívében gonoszt az ő felebarátja ellen; s a hamis esküvést se szeressétek, mert ezek azok, a miket én mind gyűlölök, így szól az Úr".

60 éve először fordul elő, hogy régészek találják meg a bibliai tekercseket, és azok nem fosztogatóknak vagy más, tudományos módszereket nélkülöző eljárásoknak esnek áldozatul. A sajtó a leleteket új "Holt-tengeri tekercsnek" is nevezi, ez utóbbiaknak első darabjait 1947-ben egy beduin kecskepásztor találta meg a Kumráni-hegység egyik barlangjában. A Holt-tengeri tekercsek mintegy 900 szöveg töredékét tartalmazzák. 

Forrás: AFP/Israeli Antiquities Authority

Az Izraeli Régészeti Hatóság 2017 óta folytat kutatásokat új tekercsek nyomában a Júdeai-sivatag barlangjaiban. A fosztogatás komoly problémát jelent a régióban, és a hatóságnak folyamatosan aggódnia kell amiatt, hogy a tolvajok a régészek előtt találják meg a leleteket. A kutatás részeként újra átvizsgálják a már korábban feltárt barlangokat is.

A tekercsek mellett a régészek egy 6000 éves gyermekmúmiát is találtak ugyanabban a barlangban. A mumifikált gyermeket, aki valószínűleg egy 6 és 12 éves kora között elhunyt kislány lehetett, sekély gödörbe temették, a csontváz számítógépes tomográfiai vizsgálata szerint. Ezenkívül találtak még egy érmegyűjteményt, amelynek darabjain zsidó szimbólumok láthatók, például hárfa és datolyapálma, ezek szintén a Bar Kohba-felkelés idejére is datálódnak. Egy másik barlangban egy körülbelül 10 500 éves kosarat találtak, mely az IAA szerint eséllyel pályázik a világ legrégebbi, épségben maradt kosarának címére - derül ki a livescience.com cikkéből.

Forrás: AFP/Israeli Antiquities Authority

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek