Három hely a Börzsönyben, ahol aranyra bukkanhatunk

Miután tegnap felröppentek a hírek, hogy újra aranybánya nyithat a Börzsönyben, megnéztük, hol bukkanhatnak rá akár az amatőr geológusok is az értékes fémre. A hegység nemesércekben igen gazdag, de arra azért ne számítsunk, hogy látványos aranyrögök fognak a szemünkbe tűnni. Ha szerencsénk van és szemfülesek vagyunk, aranypor-szemcséket fedezhetünk fel más ásványokban és kőzetekben megbújva. Ha viszont aranyat nem is találnánk, egy hangulatos erdei túrával mindenképp gazdagabbak leszünk, és ízelítőt kaphatunk a hajdani börzsönyi bányászat emlékeiből.

Nagybörzsöny, Börzsöny-patakForrás: Antissimo/Antal Gertheis, 2010/commons.wikimedia.org

Rózsa-hegyi tárók

Nagybörzsönyből a kék-piros jelzésű úton induljunk a Börzsöny-patak, majd a Kovács-patak völgyébe. Amikor ez szétválik, a patak-menti utat válasszuk, ami majd nehezebben járható ösvénnyé alakul. Az elágazás közelében, a patak mentén régi bányásztelepülés, ércolvasztó romjai láthatók. Ezután több beomlott tárót láthatunk a Rózsa-hegy oldalán, majd balra egy nagy sárga meddőhányót találunk, a Ludmilla-táróét. Ott, a patak túloldalán lévő kivájt padon érdemes kutatni. Tovább gyalogolva a patak jobb (nekünk, mivel folyásirány ellen megyünk bal) oldalán a Klinger- és Istenáldás-tárók következnek, majd megpillantjuk az Alsó-Rózsa-táró hányóját, mely a múlt század végei kutatások anyagát tartalmazza - olvasható a geomania.hu leírásában.

Nagyirtáspusztai meddőhányók

A régi kisvasúti töltések mentén felfűzött tárók, meddőhányók elérhetők a nagyirtáspusztai Orbán-Fogadó felől a Só-hegy aljáig erdei úton, majd a töltésen járva a piros kereszt jelzésű turistaútig, és azon visszatérve az indulóponthoz. A hétvégenként Nagyirtáspuszta és Márianosztra között közlekedő kisvasúttal szintén elérhetjük a régi bányászati területet. A tárókat, légaknákat lezárták, és mivel a terület természetvédelem alatt áll, a bontási munkálatokat mellőzzünk, figyelmeztet a leírás.

Ércmikroszkóppal látható nagyságrendben az egész területen jelen vannak aranyszemcsék a telérekben, több miliméteres lemezek alakjában az Alamizsna-táró tömedékéből ismertek, sok türelemmel és a megfelelő vételi hely kiválasztásával most is kimosható néhány aranyszemcse a tárók mellett, meddőhányókon keresztül folyó patakokból.

Szokolya, Öl-hegy 

A Szokolya feletti Öl-hegy lábánál elhelyezkedő Jakóby-táróban a 20. század elején vasércet bányásztak. Az Öl-hegy oldalában fakadó patakok rengeteg szilikátásványt hordoznak. A meddőhányóban és a patakmederben érdemes kutakodnunk, ahol 0,1-0,2 miliméteres aranyszemcsék bújnak meg a hordalékban, de emellett gránát vagy zafír is előfordulhat.

A Jakóby-táró meddője elérhető a királyréti vasútállomásától a piros turistajelzésű úton, áthaladva a Borókás-réten, majd balra lekanyarodva az Öl-hegy felé. Amikor elérjük az Öl-hegy lábánál folyó patak medrét, a patakkanyar felett láthatjuk a táróbejáratot a patak túloldalán. A meddő a táró és a patak között terül el. Erősebben emelkedő, de rövidebb útvonalon a Szokolya-i vasútállomás felől is megközelíthetjük a lelőhelyet a piros jelzésű turistaúton, majd észak felé letérve az Öl-hegy aljához vezető erdészeti úton. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek