Védett természeti területté nyilvánították a kisoroszi Szigetcsúcsot

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy lezárták a a Dunakanyar egyik népszerű turistacélpontját, és megkezdődnek az építkezések a kisorosziban található Szigetcsúcson. A napokban azonban országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánították a helyszínt, és a tervezett beruházást leállítják - adta hírül az Agrárminisztérium.

Kisoroszi-szigetcsúcsForrás: screenshot/youtube

Mint írják, a Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-es megalakításakor adminisztrációs hiba történt, és emiatt maradt ki akkor a Szentendrei-sziget északi csúcsa védett területek közül. Ott a nemzeti park eddig nem érvényesíthette maradéktalanul a táj- és természetvédelmi szempontokat. 

Az adminisztrációs hiba korrekcióját viszont a napokban elrendelte az agrárminiszter, és a Magyar Közlöny szeptember 13-i számában is megjelent a természetvédelmi besorolást módosító rendelet. Ez a módosítás lehetőséget ad a korábban kiadott hatósági engedélyek szakmai felülvizsgálatára és a beruházás leállítására. A rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik, mint írják.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek