Már zajlik az ősz legizgalmasabb eseménye, a daruvonulás

A hatalmas, V-alakba rendeződő csapatokban repülő darvak látványa a lenyugvó nap fényében elválaszthatatlanul összeforrt az Alföld képével. Aki járt már őszi estén az Alföldön, biztosan látott ilyet, sőt messziről esetleg hallhatta is a darvak hangját, mégha nem is tudta pontosan mekkora jelentőségű eseményben van része.

Ahogy a hét elején megírtuk, már elkezdődött a darvak vonulása, az ősz egyik legizgalmasabb összejövetele. Fél Európa daruállománya érinti vándorlása során a magyar Alföldet, ilyenkor a balti államokban és az Északnyugat-Oroszországban költő darvak több tízezrével érkeznek hazánkba. Nálunk pihennek meg, mielőtt továbbindulnának a telelőhelyeikre, Északkelet-Afrikába, Spanyolországba, Franciaországba – ki merre.

Északról érkeznek a darvak és haladnak tovább délnekForrás: Jászberényi Természetjáró Klub/Facebook

Az ősz bizonyos időszakában akár több mint százezer madár is tartózkodihat egyszerre hazánk területén. Számuk ráadásul az elmúlt években nagyot növekedett. A Dél-Alföldön a korábbi néhány ezres gyülekezések az ezredfordulóra átlépték a harmincezres számot, napjainkban pedig csak a Fehér-tavon éjszakázó madarak száma elérte a hetvenezret. Ilyenkor az aratáskor elhullott magokat, elsősorban kukoricát fogyasztják, naplementekor pedig a ragadozók elől biztonságot nyújtó lecsapolt halastavainkon és

sekély vizű szikes tavainkon gyűlnek össze,mint például a pusztaszeri szikes tavak és a kardoskúti Fehér-tó vagy a szegedi Fehér-tó.

A Hortobágyon már elkezdődött a gyülekezés, ami rendszerint október második felére csúcsosodik ki. Innen a Dél-Alföldre vonulnak tovább, ahol november közepére éri el maximumát a vonuló darvak száma.

A darvak táncaForrás: Jászberényi Természetjáró Klub/Facebook

Hortobágyi Nemzeti Park szeptember közepétől október végéig különböző hétvégi túrákat szervez, amelyekre már megnyílt a jelentkezés, sőt néhány túra már be is telt. Az egyik túrán kisvasúttal érkezhetünk a helyszínre, egy másik túra keretében négy keréken,és  vannak hajnali és alkonyati túrák is. Ha már beteltek a helyek, de szeretnénk daruvonulást látni, akkor erre egyénileg is van lehetőségünk a Hortobágy-halastavi tanösvénynél és Kondás-tónál. A programokról és a jegyárakról részletesebben itt tájékozódhat.

A szegedi Fehér-tónál október 23-án kezdődnek a daru-les túrák, az utólsó meghirdetett esemény november 28-ra esik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek