Így hangzik, amikor egyszerre több millió pillangó kap szárnyra

Egyetlen pillangó szárnycsapásait alig lehet meghallani, de amikor egyszerre több millió kap szárnyra, az összeadódó hangok már elérik a hallóküszöbünket. Na de pontosan mit is lehet hallani, milyen, amikor több millió lepke indul útnak? Erről készített videót a biológus Phil Torres, tudtuk meg a My Modern Met cikkéből.

A Discovery Channelnél is dolgozó tévés az élénk mintázatú pompás királylepkék millióit kapta lencsevégre. Ezek a lepkék minden télen tömeges vándorlásra indulnak, ilyenkor több millió királylepke érkezik Mexikóba és Kaliforniába. Sajnos néhányan elpusztulnak az út során. Leginkább azok élik túl, akiknek van elég idejük pihenni és regenerálódni a meleg napokon.

Torres a mexikói erdőben készített felvételeket egy lepkerajról, amely fürtökben gyülekezett egy fán, egész ágakat és leveleket borítva be. Ahogy a nap felmelegíti a rovarokat, a sokszínű lények egyszerre kapnak szárnyra. Torres ezt a kollektív mozgást vízesésnek nevezi, mert szárnyaik összecsapódása a vízeséshez hasonló hangot ad.

A királylepke veszélyeztetett faj, populációja a rovarirtószerek, az éghajlatváltozás, a városterjedés és az erdők illegális fakitermelése miatt folyamatosan csökken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek