Lódarázs-veszély miatt átmenetileg nem látogatható a Szentbékkállai-kőtenger

Akik egy kellemes kirándulást terveznének a  Szentbékkállai-kőtengernél, most ne tegyék! Tegnap jelent meg a hír a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán, hogy lódarázs-veszély miatt átmenetileg nem látogatható a terület, és jelezni fogják, amint elhárul a veszély, ami ezidáig még nem történt meg. 

Érdemes elkerülni mert fájdalmas és kellemetlen a csípéseForrás: by Autor/P.Bohot Kamera 2/Flugwapsch62 /Wikipedia

A lódarázs (Vespa crabro) tekintélyes méretei, zajos röpte és fájdalmas, komoly duzzanatot okozó szúrása miatt sokan tartanak ettől a rovartól. Mivel más ízeltlábúakkal táplálkozik, komoly károkat tud okozni a méhészetek állományában, írja a Wikipedia. 

Fullánkját az emlősök bőréből is sérülés nélkül vissza tudja rántani. Szúrása fájdalmas, allergiás reakció esetén, kezelés nélkül akár halált is okozhat. 

Az emberek közelségéhez is jól alkalmazkodott, ezért fennmaradása biztosított, a Természetvédelmi Világszövetség nem listázza veszélyeztetett fajként, Magyarországon nem élvez törvényes oltalmat.

Ahogy korábban írtuk, a kőtenger a Káli-medence egyik leghíresebb geológiai képződménye, ami tökéletes kirándulóhely kicsikkel is. Nem kell hegyet mászni, de még csak nehéz terepet sem leküzdeni, hogy megtaláljuk. A Mindszentkálla és Szentbékkálla közötti útról lekanyarodva, vagy a szentbékkállai temetőtől is meg tudjuk közelíteni a helyet. „Kőtengernek" valójában nemcsak ezt a területet, hanem a Salföldtől egészen a Hegyestűig húzódó kőhátakat nevezik, ezek közül a legnagyobb és leginkább érintetlen a szentbékkállai sziklatömb-csoport. 

Normál körülmények között csodás kirándulóhely a kőtengerForrás: Csudai Sándor / Travelo

A Pannon-tenger üledékéből felszínre került hatalmas sziklák által borított terület olyan, mint egy gigantikus mesehelyszín, ahol óriások hajigálták egymásra a köveket. A legnépszerűbb tömb az ingókő. Ez valójában egy kőtábla, ami megbillen, ha a végére állunk. A helynek állítólag gyógyító hatása is van: a Szent Andrásról elnevezett energiavonalon helyezkedik el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek