Szeged középkori városmagjára bukkantak a régészek egy belvárosi ásatás során

Műemléki házak felújítása zajlik Szeged belvárosában, az Oroszlán utcában, a munkálatokkal összehangolva pedig a Móra Ferenc Múzeum régészei végeznek régészeti feltárást a Krebsz- és Burger-háznál. Ezek az épületek az egykori szegedi városmaghoz, a Palánkhoz tartoztak. Az ásatás során komoly, várostörténeti jelentőségű leleteket tártak fel a régészek: egy középkorból származó sáncárokra és egy hozzá tartozó, igen jó állapotban lévő fa cölöpsorra bukkantak – jelentette be Facebook-oldalán a Móra Ferenc Múzeum.

Rendkívüli ritkaságnak számít, hogy ilyen épen megmaradt faanyagot tárjanak fel, ezért speciális kormeghatározó vizsgálatra is küldenek egy mintasort. Az ásatás területéről az Árpád-kortól egészen a 20. századig terjedő időszakból kerültek elő tárgyi leletek, valamint feltártak egy 17-18. századra keltezhető épületmaradványt, a körülötte elhelyezkedő műhelygödrökkel együtt. De találtak gazdag kerámiaanyagot a török korból, aranyozott üvegpoharakat a 18. századból, egy teljesen épen megmaradt bajonettet és egy fa borítású réz távcsövet a 20. század elejéről.

A Palánk városrészt az 1879-es Nagyárvíz után teljesen át- és beépítették, így nagyon ritkán nyílik arra lehetőség, hogy ásatásokat lehessen végezni a középkori városmag területén. Ezek a munkálatok 2021 tavaszán kezdődtek és előreláthatóan 2023 tavaszáig tartanak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek