7 téli élmény nem síelőknek a Magas-Tátrában

Nem csak a síelőknek van ám keresnivalója a hegyekben télen! A friss levegőre, a lenyűgöző szépségű tájra, századfordulós grand hotelek hangulatára és finom, házias falatokra vágyóknak ugyanúgy érdemes útra kelni! Hét tuti tipp, ha egy kényelmes, mégis emlékezetes hétvégére vágyik a Magas-Tátrában.

Október végén pazar hosszú hétvégét töltöttünk Szlovákiában, a Csorba-tó partján. Akkor csak a hegyek tetején volt hósipka, a tó környékén és az üdülőfalvakban még gyönyörű napsütéses őszi idő várta a kirándulókat. A Magas-Tátrából mostanában érkező fotók alapján viszont úgy tűnik, mostanra beköszöntött a tél a környéken.

Hólepte táj a Csorba-tónál 2015. november 22-én
Galéria: 7 téli élmény nem síelőknek a Magas-Tátrában
Fotó: Región Vysoké Tatry

 A magashegyi turistautakat november elsejével lezárták, és csak június 15-én nyitják újra. Ettől még persze nagyon érdemes ide ellátogatni – akkor is, ha csak egy kényelmes pihenésre vágynak a képeslapra illő tájban, és nem tudnak vagy nem szeretnek síelni. Mutatjuk a legjobb élményeket, amik érhetik a kényelmes kirándulókat errefelé a téli hónapokban.

1. Éjszaka a Grand Hotel Kempinski High Tatras-ban

A Csorba-tó partján álló romantikus szállodában udvarias személyzet, pattogó tüzű kandalló, bálteremben felszolgált, pazar reggeli, kényelmes és elegáns szobák várják a vendégeket. Kristálycsillárokkal turbózott wellnessrészlegének üvegfalán át zavartalan kilátás nyílik a tóra és a környező hegyekre.

Grand Hotel Kempinski High Tatras
Galéria: 7 téli élmény nem síelőknek a Magas-Tátrában
Fotó: Grand Hotel Kempinski

A szálloda helyén már 1893-ban egy kis romantikus stílusú villa állt, a korabeli arisztokrácia krémje – többek között a Habsburg család tagjai – látogatták. Az évek során többször bővítették és átépítették. A századfordulótól hotelként üzemelő épületben 1953-tól aztán szanatórium működött, majd állaga annyira leromlott, hogy be kellett zárni. Az épület felújítására egészen 2003-ig kellett várni, amikor négy éven át tartó munka során nyerte el mai lenyűgöző formáját.

Nyilván nem lehet fillérekért megszállni itt, de a maga kategóriájában – figyelembe véve a kapott szolgáltatás minőségét – nem tartozik a világ legdrágább luxusszállodái közé. Három felnőttnek egy részben tóra néző, tágas szobában három napra minden adóval, reggelivel és wellness használattal együtt 530 eurót fizettünk.

Galéria: 7 téli élmény nem síelőknek a Magas-TátrábanFotó: Hotel Solisko

Aki nem szeretne ennyit költeni, a szállodától pár lépésnyire, szintén a tó partján, szintén műemléki nyaralóban a három csillagos Hotel Soliskóval tegyen próbát. Ez is egy szép szálloda, és itt a tipikusan feláras karácsonyi időszakban is csak 115 euróba kerül két főre éjszakánként a szállás félpanzióval és wellness használattal. A Solisko éttermét mi is próbáltuk, teljesen meg voltunk vele elégedve.

2. Séta a Csorba-tó körül

Ha az ember a Kempinskiben száll meg, nagy a csábítás, hogy a gyönyörű tájat csak a medencéből nézegesse, de érdemes leküzdeni a lustaságot, és körbesétálni a Csorba-tavat. A kényelmes sétaösvényen fél óra-ötven perc alatt végigsétálhatunk, attól függően, hogy hányszor állunk meg fotózni és az ismeretterjesztő táblákat böngészni. Utóbbiak egyébként nagyon jók, szlovákul és angolul tájékoztatnak a környék izgalmas állatvilágáról - zergékről, medvékről, mormotákról -, és az itt található növénytakaróról is. A tó partján egy emlékhelyet is találunk az üdülőtelepülés alapítójának, Szentiványi Józsefnek.

3. Utazás a tátrai villamossal

A Tátrában akkor is érdemes villamosozni, ha amúgy Magyarországról autóval érkezik az ember. A kényelmes – gyorsnak viszont nem mondható –, Monarchia idején kiépített tátrai villamosvasútról néhány szakaszon olyan panoráma nyílik a környező hegyekre, mintha egy természetfilmet vagy jól sikerült posztert nézegetnénk – kár lenne ezt az élményt azzal elrontani, hogy vezetés közben az útra is figyelünk.

Tél a csorbatói végállomáson
Galéria: 7 téli élmény nem síelőknek a Magas-Tátrában
Fotó: Wikipedia

 A tátrai villamosnak két vonala van, a Poprád-Ótátrafüred-Csorbató között közlekedő, és az Ótátrafüredet Tátralomniccal összekötő szakasz. A menetrendet mindig úgy állítják össze, hogy legyen tíz perc az átszállásra Ótátrafüreden, illetve általában a Tarajkára közlekedő fogaskerekűvel is összehangolják. Az állomások jegypénztárában különböző szakaszokra lehet jegyet venni, az ár ennek függvénye, illetve lehet napijegyet is venni, ez 4 euróba kerül felnőtteknek. A jegyet a villamosokon kell érvényesíteni felszállás után. A menetrendeket itt és itt találja, állítólag nagy hó esetén sem szoktak fennakadások, nagyobb késések előfordulni.

4. Századfordulós hangulat Ótátrafüreden

A tátrai villamossal kényelmesen megközelíthető Ótátrafüred (szlovákul Starý Smokovec) a Magas-Tátra legrégebbi üdülőhelye, ahol patinás épületek közt sétálva szívhatjuk magunkba a friss hegyi levegő mellett a századfordulós üdülőváros hangulatot. Bár ezek a régi üdülőhelyek megkopott pompájukkal elég nyomasztók tudnak lenni, Ótátrafüreden ennek nem találtuk nyomát. Szépen felújított – vagy éppen felújítás alatt álló – grandhotelek és üdülők sorakoznak itt.

Grand Hotel
Galéria: 7 téli élmény nem síelőknek a Magas-Tátrában
Fotó: mimi / Travelo

 A település múltjáról röviden azt lehet tudni, hogy savanyúvízforrása miatt már 1723-ban említik, első épületét, egy vadászlakot, gróf Csáky István építtette 1793-ban. Az itt található forrásoknak köszönhetően a környék gyorsan kiépült, 1824-ben már étterme is volt. Felvirágoztatása Rainer János György érdeme. 1833-ban vette bérbe a területet, amely akkor mindössze hat házból állt. Rövid megszakításokkal feleségével együtt vezette az üdülőtelepet, és amikor 1868-ban a bérlettől visszavonult, már húsz ház állt itt. Lakóházat, tánc-, játék- és éttermeket létesített, fürdőt rendezett be, a környéket szabályozta, sétautakat és gyalogutakat épített a közeli völgyekben" – írja a Wikipedia. Ma a tátrai kirándulások kedvelt kiindulópontja, szép temploma, vasútállomása és kellemes éttermei vannak.

5. Sztrapacska-variációk a Koliba Kamzikban

Korgó gyomorral sétálgattunk épp Ótátrafüreden, amikor teljesen véletlenül rátaláltunk a Koliba Kamzikra. Az étterembe nyitva giccsbe hajló, de azért még cuki dekorációt, fával borított belső teret, pattogó tüzű sütögetőhelyet és jó hangulatot találtunk. A pincérek jó fejek, a sör hideg, a házias fogások pedig nagyon finomak voltak. A hozzánk hasonlóan tésztafüggőknek a sztrapacska-variációkat ajánljuk, klasszikus juhtúrós, pirított kolbászos, káposztás verzió érkezik egy tálon.

Sztrapacs!
Galéria: 7 téli élmény nem síelőknek a Magas-Tátrában
Fotó: mimi / Travelo

 6. Felvonózás a Kőpataki-tóhoz Tátralomnicból

A villamos tátralomnici végállomásáról a felvonó táblákat követve pár perc alatt a sípálya aljában található jegypénztáraknál vagyunk. Ha időben érkezünk, egészen a Lomnici csúcsig is válthatunk jegyet, ám ezek általában nagyon gyorsan elfogynak – nekünk sem jutott, mire odaértünk. Ha úgy járnak, mint mi, ne csüggedjenek: vegyenek jegyet a Kőpataki-tóig (szlovákul Skalnaté pleso), ott is fantasztikus látvány fogadja az embert!

Mini hóember a Kőpataki-tónál
Galéria: 7 téli élmény nem síelőknek a Magas-Tátrában
Fotó: mimi / Travelo

Először egy kisebb, régebbi kabinossal, majd a nem túl logikus módon Start névre keresztelt középállomástól egy hipermodern, nagyobb kabinos felvonóval juthatunk fel a tóhoz, a lenyűgöző Késmárki- és Lomnici csúcsok alá. Itt egy obszervatórium – az itt dolgozók életéről szóló izgalmas interjúnkat ide kattintva olvashatja –, egy bájos, fából faragott mormotákkal, hiúzokkal, medvékkel benépesített játszótér és egy nagy napozóterasszal rendelkező étterem található. A tó körül érdemes sétát tenni, itt is vannak ismeretterjesztő táblák, és lélegzetelállítóan szép a kilátás.

+1: Barokk jégtemplom és szánkópálya Tarajkán

"November 26-án, csütörtök este a Tarajkán megnyitották a jégtemplomot, és 2015/2016-os téli szezont is. A látogatókat ezen a télen a korábbinál is részletesebben kidolgozott jégszobrok várják. Az elmúlt évben a jégtemplom különlegessége a jégbe ágyazott színes ólomüveg volt, ezúttal viszont egészen mással, jégbe fagyaszott virágokkal készültek a művészek" – írja a frissen átadott, téli látnivalóról a Magas-Tatra.info.

 A jégtemplomba a belépés díjtalan, naponta reggel 9-től délután 16:30-ig tart nyitva, az ünnepek alatt pedig még tovább. Megfelelő hóviszonyok esetén pedig Tarajkáról Ótátrafüredre egy 2,5 kilométer hosszú szánkópályán juthatunk vissza.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek