Elhalasztják az Őrségbe tervezett kutatófúrást

A MOL Őriszentpéter határába, Natura 2000 területre tervezett szénhidrogén ipari mélyfúrást. Sikeres fúrás esetén a talált szénhidrogén kitermelését és annak vezetéken történő továbbítását is tervezte. A kutatófúrás élénk lakossági tiltakozást váltott ki, és egy hónap alatt csaknem 30 ezren írták alá az ellene indult petíciót. Az ügyet felkarolta több nagy zöld szervezet is, mint a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége. A MOL igyekezett korrigálni, leszögezték, hogy földgázról van szó, és sem a palagáz, sem a kőolaj nem kerülhet szóba és egyetlen egyszer sem találtak olajat a térségben - derül ki a vaol.hu cikkéből.

Mező az Őrségben - illusztrációForrás: berni0004/shutterstock.com

A térségben az ötvenes évek óta folyik szénhidrogén-kutatás, földgázt a kilencvenes évek végétől termelnek itt. Az eddigi tizenegy termelő fúrásból öt kút ma is üzemel. Az elmúlt évtizedek alatt csaknem egymilliárd köbméter földgázt termeltek ki az Őriszentpéter és Bajánsenye határában található mezőkből, a tervezett kút egy új lelőhely feltárását célozta meg, amelyet a meglévő kutak segítségével eddig nem tudtak elérni.

A MOL azonban augusztus 12-én érkezett beadványában arról tájékoztatta a Vas Megyei Kormányhivatalt, hogy mégsem kívánja a korábban tervezett mélyfúrást megvalósítani, így az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi vizsgálati eljárás megszüntetését kérte, továbbá a korábbi hiánypótlási kérelmek teljesítését is visszautasította. 

Mint a lap megkeresésére a MOL írta, határozatlan időre elhalasztja az Őriszentpéter mellé tervezett kutatófúrás előkészítését, mert az elmúlt hónapok hazai és nemzetközi kutatási eredményei alapján más, az ország energiaellátása szempontjából ígéretes területekre koncentrál. A nyár folyamán például szeizmikus méréseket indítottunk további szénhidrogén-lelőhelyek feltárása érdekében, és az ország számos pontján végzünk egyidejűleg kutatási tevékenységeket, hogy minél több hazai forrásból származó, a lehető legtisztább energiával tudjuk ellátni a magyar lakosság szükségleteit. Az Őriszentpéter mellé tervezett kutatófúrást nagyon fontosnak tartjuk a magyarországi földgázellátás szempontjából, ezért továbbra is vizsgáljuk az alternatív fúrási helyszíneket, a beruházás pontos menetrendjéről pedig később határozunk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek