Megkezdték a próbafúrásokat a világ egyik legnagyobb mocsárvidékén

Január 11-én a kanadai székhelyű ReconAfrica nevű cég megkezdte a próbafúrásokat a namíbiai Okavango-delta vadon élő állatokban gazdag vízgyűjtő területén. A cég a kanadai és német tőzsdén jegyzett olaj- és gázfeltáró vállalat, amelynek fúrási programját Nick Steinsberger, amerikai olajszakértő vezeti. A vállalat több mint 13 200 négyzetkilométernyi földterületen kapott engedélyt olaj- és gázkutatásra Namíbiában és Botswanában.

Az Okavango-delta vidékeForrás: Christo Ras/pixabay.com

A vállalat egy 3200 négyzetkilométeres engedélye magában foglalja a Kavango-Zambezi határmenti természetvédelmi területet, és eredetileg az UNESCO Világörökség részét képező Tsodilo-dombok is ide tartoztak, de ezeket a National Geographic októberi riportját követően kivették az engedélyezett területek közül.

A fúrható területek ugyanakkor így is magukban foglalják olyan, veszélyeztetett fajok életterét, mint az afrikai vadkutyák, a fehérhátú keselyűk és a tömpefarkú tobzoskák, emellett itt halad át Afrika legnagyobb megmaradt szavannai elefántcsordája. Namíbiában az engedélyezési területen több mint 200 000 ember él és 6, helyi szinten kezelt vadvédelmi terület található itt. Az élőhelyek veszélyeztetése mellett a talajvizet is beszennyezhetik a fúrások.

A környezetvédelmi szervezetek mellett a helyi civil szervezetek is felemelték a hangjukat, melyek nincsenek megggyőződve arról, hogy a fúrások potenciális előnyei, mint a munkalehetőségek és a helyi közösségek fejlesztése, léteznek egyáltalán. A helyiek főleg a természeti turizmusból élnek itt, ezt pedig veszélyeztetheti az olajkitermelés - adja hírül a nationalgeographic.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek