Szőlőhegyekre szerveződött az ország legújabb natúrparkja

Szőlőhegyekre, mint kiemelt tájértékekre szerveződött az ország 17. natúrparkja, a Vasi-Hegyhát Natúrpark - jelentette be Nagy István agrárminiszter az I. Kárpát-medencei Natúrparki Találkozón az Agrárminisztérium híre szerint.

NagytilajForrás: nagytilaj.hu

Mint a vaol.hu írja, a Vasvári járásból tizennégy, a Körmendi járásból hat település csatlakozott a kezdeményezéshez: Alsóújlak, Bérbaltavár, Csehi, Csehimindszent, Gersekarát, Győrvár, Hegyhátszentpéter, Kám, Nagytilaj, Olaszfa, Oszkó, Petőmihályfa, Vasvár, Döbörhegy, Döröske, Halastó, Szarvaskend, Nagymizdó, Katafa, Nádasd. A natúrpark, mely most mintegy 33 hektárt ölel fel, tovább bővülhet.

Magyarország területének mintegy tíz százalékát teszik ki a natúrparkok, amelyek elősegítik a fenntartható és értékőrző tájhasználatot, népszerűsítik a tájra jellemző helyi termékeket és szolgáltatásokat. Az első ilyen park 2004-ben jött lére, az elmúlt 3-4 évben pedig megduplázódott a natúrparkok száma. A hazai települések több mint 10 százaléka, vagyis 325 helység már csatlakozott valamelyik natúrparkhoz, 19 megyéből 16 megye pedig érintett natúrparkkal.

Az ország teljes területének több mint harmada természetközeli állapotban maradt fenn, ami "európai összehasonlításban is kimagasló nemzeti és szellemi örökség" - fogalmazott az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Rácz András.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek