Egy eldugott zöld sziget a fővárosban, ahol elrejtőzhetünk a világ elől

Ha a Normafa felé tartó 21-es buszról kicsit hamarabb, a Pethényi útnál szállunk le, akkor rövid sétával egy kevesek által ismert, eldugott zöld szigeten találhatjuk magunkat. A Kissvábhegy Természetvédelmi Területre jórészt a környéken lakók járnak kutyát sétáltatni, de a nyári jó időben, a hegy csúcsán lévő réten piknikező társaságok gyűlnek össze, nagyjából úgy, mint a Margit-szigeten.

CsillagőszirózsaForrás: Franz Xaver / wikipedia

Zöld szigetként emelkedik ki a 12. kerület kertesházas lakóövezetéből a Kissvábhegy csúcsa, egy 12,5 hektárnyi terület, amely meredeksége miatt már beépítetlenül maradt. Kuriózumai a hegynek az északi, meredekebb és ezért kevésbé kitaposott oldalának gyepterületei, amelyek növényfajokban igen gazdagok.

Több mint 20 védett növény él itt, és ezzel az egyik legértékesebb helyi védettségű terület a fővárosban.

Erős állománya van például a csillagőszirózsának, ami a termesztett őszirózsák őse. A védett növény eszmei értéke 10 ezer forint tövenként. Budapesten a Kissvábhegyen kívül csak a Róka-hegyen és a Sas-hegyen fordul elő. De megtalálhatóak itt a mérsékelt övi orchideák és az erdei szellőrózsa is. Az állatok közül mókusok, sünök és 75 különféle madár él a területen.

Mérsékelt övi orchideánk, a bíboros kosbor virágaForrás: Wikipedia

Igaz, sok helyen találunk természetes növénytársulásokat a hegyen, de azért nagy részén a betelepült és a telepített fajok a jellemzőbbek, mint például a feketefenyvesek, írja a Főkert.

A hegy legmagasabb pontján egy kisebb, erdő övezte rét fekszik. Itt jó időben leteríthetjük a pokrócot, piknikezhetünk a barátokkal vagy tollasozhatunk. Különösen azok fogják szeretni ezt a helyet, akiknek a Margit-sziget és a Normafa rétjei túlságosan nagyok és zsúfoltak. Ez a tisztás csöndesebb, védettebb, hiszen körbeveszik a fák, de azért az egyik oldalon a városra is rálátni. Innen este figyelhetjük, ahogy felgyúlnak a fények és előbújnak az első csillagok az égen. Talán egy kissé világvége hangulatot kölcsönöz a helynek az a második világháborús légvédelmi löveg talapzatául szolgáló betonemelvény, amely még most is itt áll. De a romokat barátságosabbá teszi, hogy a rendszeresen ide járók a birtokukba vették, és köztéri bútorként, közösségi térként használják.

Az erdőt keresztül-kasuk bejárhatjuk a meredekebb részeken korláttal védett sétautakon, és a tanösvény állomásain a hegy természetvédelmi értékeiről is tájékozódhatunk. Egy-két pad az erdő mélyén, a vadregényes fák alatt szintén ideális helyszíne egy baráti beszélgetésnek, a hegy tövében pedig hangulatos bográcsozó-helyet is a birtokunkba vehetünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek