Európa egyik legnagyobb nemzeti parkját hozzák létre a Balkánon

Észak-Macedónia várhatóan hamarosan elfogadja azt a törvénytervezetet, mely nemzetipark-státuszt ad a Šar-hegységnek, miután a területet több évtizeden keresztül fakitermelés pusztította. Ha megkapja a védettséget, Európa egyik legnagyobb nemzeti parkja lesz az Albánián, Észak-Macedónián és Koszovón átterjedő, több mint 240 000 hektárt felölelő terület, mely számos természeti szépségnek és vadon élő állatnak ad otthont. A Šar-hegységben 37 jeges tó van, közülük 25 Észak-Macedóniában, a többi pedig Koszovóban, amelyek csak úgy csillognak a hegy oldalában.

Csodás látványt nyújtanak a hegyoldalban megbúvó tavacskákForrás: Burim Muqa/Wikipedia

Különösen lenyűgöző a régió biológiai sokfélesége, amely 200 endemikus növényfajt, 167 lepkefaj, 12 kétéltű, 18 hüllő, 130 madár és 45 emlős fajt számlál. Ez Észak-Macedónia összes emlősfajának majdnem a fele. A balkáni zöldövezet idillje azonban hosszú idő óta veszélyben van. Az évtizedek óta tartó illegális fakitermelés az erdőkben megcsonkított tájakat hagyott maga után, különösen a Šar-hegység sűrűbben lakott alsó lejtőin, amelyeket a helyiek ingyenes gazdálkodásra, vadászatra, és faanyag beszerzésére használtak.

Az elmúlt két évtizedben Észak-Macedónia mintegy 40 000 hektár erdőt veszített az illegális fakitermelés miatt - állítják a hatóságok.

Anela Stavrevska-Panajotova, a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület szakértője szerint az országban 60 év után történelmi lehetőség nyílik egy új nemzeti park létrehozására, amely a Balkán védett területeinek hiányzó darabja.

Nyáron kizöldelli a táj, és másik arcát mutatjaForrás: Snownjeri/Wikipedia

„A szomszédos országok védett területeivel együtt Európa-szerte a legnagyobb, határokon átnyúló védett területtel rendelkezünk. És nagyon büszkék vagyunk rá" – mondta. Az észak-macedón hatóságok egyébként már 1994 óta gondolkodtak azon, hogyan lehetne megvédeni a hegység több mint 62 000 hektárnyi területét a további pusztításoktól. Ebben némi támogatást nyújtott az ENSZ Környezetvédelmi Programja, emellett Észak-Macedónia megpróbálja teljesíteni az Európai Unióhoz történő csatlakozáshoz szükséges feltételt is, amely szerint az országok területének legalább 12 százalékát védetté kell nyilvánítani. Észak-Macedónia területének a becslések szerint jelenleg 9 százaléka élvez védettséget, az új nemzeti parkkal ez a szám 13 százalék fölé emelkedik.

A területet négy zónára osztják majd, melyből az egyik szigorúan védett terület lesz, ez a park 27 százalékát teszi majd ki, emellett léterhoznak majd egy aktív helyreállítási zónát, egy másikat fenntartható használatra, valamint egy pufferzónát – írja az afar.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek