Két magyar kulturális útvonal került fel az Európa Tanács listájára

Két Magyarországot érintő kulturális útvonal, a Cirill és Metód Útvonal, valamint a Vaskori Duna Út is elnyerte az Európa Tanács címét. Az Európa Tanács Kulturális Útvonalakról szóló megállapodás (EPA) kormányzó testülete összesen öt új hálózatnak ítélte oda az ET Kulturális Útvonal címet. A Cirill és Metód Útvonal, valamint a Vaskori Duna Út mellett az Aeneas Útvonal, az Alvar Aalto útvonal - 20. századi építészet és tervezés, valamint az európai d'Artagnan Út érdemelte ki az elismerést - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-t.

A Dunakanyar Visegrádnál - illusztrációForrás: Denisoliver/commons.wikimedia.org

Az Európa Tanács 1987-ben indította el Kulturális Útvonalak programját, hogy az utazáson keresztül felhívja a figyelmet az egyes tagországok kulturális örökségéből összeadódó közös hagyomány fontosságára. A program célkitűzése egyrészt a kultúrák közti párbeszéd, az európai kulturális identitás erősítése, másrészt a természeti és kulturális örökség megóvása és fenntartható bemutatása.

Jelenleg 45 hálózat rendelkezik az Európa Tanács Kulturális Útvonala címmel. A cím elnyeréséhez a pályázóknak számos feltételnek kell megfelelniük, legfontosabb kritérium az útvonalhoz tartozó hálózat működtetése, a turizmus mellett a tudományos együttműködés, a helyszínek és a fiatal generációk bekapcsolása. A Kulturális Útvonalak tevékenységét a későbbiekben is rendszeresen ellenőrzik és három évenként meg is újítják.

Magyarország 2013-ban csatlakozott az Európa Tanács Kulturális Útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodáshoz, ettől kezdve hazai szervezetek és intézmények is alapíthatnak (más tagországokkal együtt) új utakat és csatlakozhatnak a már meglevőkhöz. Az Európai Kulturális Útvonalak programot 2019-től Magyarországon a kultúráért felelős miniszter megbízása alapján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága koordinálja.

Magyarország eddig hét elismert útvonal része volt, amelyhez az idei döntés alapján csatlakozott a két újabb útvonal. A Cirill és Metód Útvonal a közép-, kelet- és dél-európai országok közös európai örökségét köti össze, olyan zarándokutakat kapcsol össze, amelyek a 9. században működött szent Cirill és Metód nyomában haladnak, Csehország Velehrad városába vezetve. A hálózat jelenleg tizenkilenc tagból és hat országból áll (Csehország, Szlovákia, Görögország, Magyarország, Szlovénia, Bulgária).

A Vaskori Duna Út a Duna régió régészeti emlékeit mutatja be múzeumok, egyetemek, kutató és örökségvédelmi intézmények, önkormányzatok, egyesületek, turizmus szervezetek és az érintett helyszíneken működő szolgáltatók országhatárokon átívelő együttműködésének eredményeként. A Vaskori Duna Út Egyesületet négy ország (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovénia) szervezetei hozták létre 2020-ban, a tagok száma folyamatosan bővül a Duna régió országaiban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek