Túrasorozaton járhatják végig a Bükk érdekes természeti és történeti emlékeit

A hat részes, Múzeumi vándorbot elnevezésű túrasorozat keretében a Bükk érdekes természeti, történeti és kulturális emlékeit járhatják végig az érdeklődők a múzeum munkatársai és külsős szakemberek vezetésével. A különböző helyszínekről induló túrák végállomása minden esetben a lillafüredi Herman Ottó Emlékház (Pele-lak), ahol frissítővel várják a csoportot. A túrákon való részvétel ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel - derül ki a múzeum közleményéből.

Az újmassai őskohóForrás: apóci/commons.wikimedia.org

A sorozat első alkalma május 29-én 10 órakor kezdődik, és a környék vaskohászati múltjának világába kalauzolja az résztvevőket. A diósgyőri kohászat alapjait Fazola Henrik, egri lakatos- és kovácsmester rakta le a városban. A Bükkben talált vasérctelepekre 1765-től kezdett vashámorokat telepíteni a Garadna és a Szinva patakok völgyében. Mária Terézia támogatását bírva, valamint a bécsi bányakincstárral, kamarai főtisztviselőkkel és miskolci kereskedőkkel társulva 1770-től fogott bele a felsőhámori vasolvasztó megépítésébe, mellyel a Diósgyőr-Hámori Vasművet alapozta meg.

A diósgyőri kohászat dokumentumai és műtárgyai egészen a helyi kohászat 2009. évi megszűnéséig kimeríthetetlen forrásai egy dicsőséges múlt elbeszélésének, melynek legszebb ipari örökségi emlékei (Fazola-emléktábla, Újmassai őskohó és ipari skanzen, Kohászati Múzeum) egy karnyújtásnyira találhatók a miskolciaktól. Rendkívül izgalmas téma a séta során a Hámori-tó vaskohászathoz kapcsolódó létrehozása a 19. század elején.

Az Olvasztár túra vezetője Dr. Harcsik Béla, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumának vezetője lesz, a csoport Ómassán, a buszvégállomáson találkozik, és innen indul, útba ejtve az újmassai Őskohót, a Lillafüredi kisvasutat, a Hámori-tavat és a Kohászati Múzeumot, egészen a Pele-lakig. Bővebb információk az emlékház honlapján találhatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek