Varázslatos lepkékkel és keleti hangulatú ünneppel készül a nyárra a szegedi Füvészkert

Újra várja a látogatókat a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, ahol az elmúlt hónapokban jelentős fejlesztések zajlottak. Az intézmény közleménye szerint a járvány miatti kényszerű zárvatartás idején egy multifunkcionális épülettel, újraaszfaltozott utakkal, felfrissített japánkerttel, azon belül egy új tori kapuval és egy megújult rendszertani gyűjteménnyel lett gazdagabb a botanikus kert, írja az MTI.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/Facebook

Németh Anikó igazgató közölte, hogy a bejárathoz felhúzott új épületben a pénztár mellett egy büfé, két mosdó, valamint egy terasz is helyet kapott. Ez utóbbi - amikor már a járványügyi előírások lehetővé teszik - különböző tematikára épülő kiállítások vagy a gyermekeknek szánt csoportos foglalkozások helyszínéül szolgál majd.

A botanikus kertet védettségi igazolvány nélkül bárki megtekintheti, a trópusi üvegház azonban egyelőre zárva marad. A maszkviselés az intézmény teljes területén kötelező. A páfrány- és az orchideaházba a védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be. 

Trópusi lepkeinvázió

A füvészkert munkatársai a trópusi esőerdőt idéző környezetet varázsoltak az egyik fóliasátor alá, hogy ideálisak legyenek a körülmények a lepkéknek: 70 százalékos a páratartalom és 30-35 fok közötti a hőmérséklet. A bábszekrényben lévő bábokból - melyek havonta érkeznek Costa Ricából - folyamatosan bújnak elő a pillangók. A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/Facebook

A sétautat bejárva csaknem húsz lepkefaj 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain. A lepkekert védettségi igazolvánnyal látogatható.

Nyári programok 

Június 26-27-én rendezik meg a VIII. Szegedi Levendula és Rózsa Napokat, ahol színvonalas koncertekkel, színházi, ismeretterjesztő-, egészségmegőrző előadásokkal és bemutatókkal várják a levendula és a rózsa szerelmeseit. Az előadásokon kívül egész nap kézműves termékek vásárán válogathatnak a különböző ajándéktárgyak, ékszerek, természetes alapanyagú kozmetikumok és élelmiszerek között, emellett levendulát, egzotikus és évelő növényeket is vásárolhatnak. Mindkét napon gyermekprogramokkal és kézműves foglalkozásokkal készülnek a kisgyermekes családoknak – írják a Fűvészkert weboldalán.

Július 24-25-én ünneplik a XIV. Lótusznapokat, az  évről-évre a tóban megújuló indiai lótusz virágzását. Erre a két napra távol-keleti hangulatot varázsolnak a Füvészkertbe, zenével, tánccal, ízekkel és illatokkal idézik meg a kelet varázsát. A látogatókat a lótuszos tónál a víztükör fölé magasan kiemelkedő sötét rózsaszín lótuszvirágok tömege fogadja. Idén lesz mantrakoncert, fellép a Kirtan Jam és Lantos Zoltán hegedűművész, Virágh Balázs segítségével pedig a Pakhawaj tradícióba is bepillantást nyerhetnek. A két nap alatt láthatnak tradicionális templomi táncokat és az indiai ruhaviselet rejtélyeiről is fellebbentik a fátylat. Egy kis ízelító a csodálatos virágok látványából!

A kínai kultúra iránt érdeklődőknek a Konfuciusz Intézet standját, a kalligráfiát, a kínai teázást, kínai festészeti kiállítást, valamint a mediball és kung fu bemutatókat ajánlanak. A Naplegenda társulat világzenei koncertjén pedig a különleges keleties hangzású hangszereké lesz a főszerep. Ezen kívül az lesz origami hajtogatás, koreai teaszertartás jóga-, és harcművészeti bemutatókk, hennafestés, kézműves vásár. További információkat ide kattintva kaphatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek