Megkezdődött a medvék párzási időszaka, óvatosságra intik a Tátrában túrázókat

Április közepétől júliusig tart a Tátrában élő medvék párzási időszaka, akik bár ebben az időszakban próbálják kerülni az embereket, könnyen összetalálkozhatnak velük az erdőket járók.

Jaroslav Slašťan, a szlovák természetvédelmi hatóság barnamedvékkel foglalkozó csoportjának munkatársa elmondta, a barnamedve a poligám fajok közé tartozik, a párzási időszakban a hím akár három héten át követi a nőstényt. A szakember elmagyarázta, hogy bár a hím medvék magányos életet élnek, a párzási időszakban keresik az ivarérett nőstényeket, vagyis megnő a medvék aktivitása – olvasható a magas-tatra.info oldalon.

„Ezért javasoljuk a turistáknak, hogy korlátozzák a természetben tartózkodást, különösen reggel, este és éjszaka, illetve napközben is azokon a területeken, ahol sűrű a növényzet, kisebb a látótávolság, valamint az élelemforrások közelében" – mondja Slašťan.

Medve - illusztrációForrás: Alexas_Fotos/ Pixabay

Napközben és a kijelölt turistautakon járva a legkevésbé valószínű, hogy medvével találkozunk. A medve kifinomult szaglása segítségével találja meg a táplálékot és más medvéket, de ezt használja a környezetében felbukkanó veszélyforrás azonosítására is. Ebben fontos szerepet játszanak az időjárási viszonyok, az évszak, a szél sebessége és iránya. „A medvék így nagy távolságból felismerik az ellenkező nemet, az embert, az élelmiszerforrásokat és az esetleges veszélyeket" – tette hozzá a természetvédő.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek