Ha ilyen kullancsot lát, jelezze az Ökológiai Kutatóközpontnak

Kullancsfigyelő honlapot indított az Ökológiai Kutatóközpont, hogy a lakosság segítségével felderíthesse két veszélyes kullancsfaj, a Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes esetleges hazai megjelenését.

Hyalomma marginatumForrás: Adam Cuerden/commons.wikimedia.org

Mint a honlapn olvasható, a keresett kullancsok Magyarországon nem őshonosak, nálunk délebbre, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén van a természetes élőhelyük. Az utóbbi időben tapasztalható enyhe teleknek köszönhetően ez a két faj viszont – sok más társával együtt – már képes túlélni Európa északabbra fekvő területein is: egyedeket találtak többek között Svédországban, Németországban és az Egyesült Királyságban is.

A felmelegedés okozta fajvándorlás mellet a Hyalomma fajok sajnos más szempontból is figyelemre méltóak, ugyanis képesek hordozni és terjeszteni számos veszélyes kórokozót, többek között a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is.

Mint írják, ahhoz, hogy védekezni lehessen a Magyarországon újonnan megjelenő kórokozók ellen, fontos, hogy a kutatók tudják, hogy ezek a fajok milyen mértékben vannak jelen az országban. Ezért kérik a lakosság segítségét, vagyis azt, hogy amennyiben úgy gondolják, hogy Hyalomma fajt találtak, készítsenek róla minél jobb minőségű fényképet, és küldjék el a Kutatóközpontnak. A beküldésről itt találhatók részletes információk, a kullancsok felismeréséhez itt talál segítséget.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek