Új kullancsfajt találtak a Margitszigeten

A Margitszigeten új kullancsfajt találtak az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársai, a most megtalált faj a krími-kongói vérzéses láz betegséget hordozhatja – adta hírül az M1 híradó. A kutatók keresik arra a választ, hogy az új faj megjelenését okozhatja-e a klímaváltozás, és ha igen, milyen módon tudja befolyásolni a különböző fajok terjedését. Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a margitszigeti kullancsokból ott van több, ahol sünök vannak, ők a vérszívók fenntartói. 

Forrás: Wikipédia

 

Magyarországon 20-30 kullancsfaj őshonos, és az egzotikus fajok körülbelül olyan arányban fordulnak elő, hogy tízezer kullancsból egy lehet az, ami trópusi betegségeket is hordozhat. Aggodalomra tehát nincs ok, viszont bárki, aki a Margitszigeten pikniket tervezne, óvja magát kullancsirtókkal, továbbá a kutyáknak mindenképpen szükséges megfelelő védelmet biztosítani. A lenyírt napozó területeken kevesebb esély van a kullancsokkal való találkozásra, viszont ahol nagyobb a páratartalom, mint a sűrű aljnövényzetű területek, ahol sok a fa és a bozót, ott nagyobb számban találhatóak.

Az új faj Afrikából származik, nálunk nem őshonos, a kérdésre, hogy akkor hogy is kerülhettek ide a város közepére a válasz az, hogy a vándormadarak hozhatták magukkal. Bárhol előfordulhatnak nálunk nem őshonos kullancsok, nemcsak a Margitszigeten, érdemes odafigyelni a védekezésre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek