Megszülettek az idei első vadló csikók a Hortobágyon

Beindult az élet a Hortobágyi Nemzeti Park Pentezugi Vadlórezervátumában. A nagyközönség elől teljesen elzárt területen április 22-én már az ötödik kiscsikó született. Az első két hete érkezett, májusban pedig igazi bébibummra számítanak, amikor további 20-30 jövevénnyel gyarapodik az állomány. A pentezugi a világ legnagyobb félvad körülmények között élő Przewalski-ló állománya, amely a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján jelenleg is a veszélyeztetett kategóriába tartozik.

A Hortobágyon található a világ legnagyobb félvad körülmények között élő Przewalski-ló állományaForrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Létszámuk összesen mintegy 2000 példányra tehető, ebből teljesen vadon körülbelül 700 egyed él Mongóliában, a többit állatkertekben, kisebb rezervátumokban helyezték el. Mintegy 280 vadló él a 3000 hektáros a Pentezugi Vadlórezervátumban, úgynevezett félvad körülmények között élnek, ami azt jelenti, hogy télen-nyáron a puszta biztosítja számukra az élelmet és a vizet, külön táplálékot nem kapnak. Az ellés is felügyelet nélkül zajlik, a kancák ugyanúgy hozzák világra a csikóikat, mint teljesen vadon élő társaik.

Májusban további kiscsikók születnekForrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

A terület a nemzeti park A-zónájához tartozik, vagyis a legszigorúbb védelem alatt áll, és a látogatóktól teljesen elzártan élnek az állatok. Éppen ezért a ritka látványért érdemes belekukkantani ebbe a három éve készült kisfilmbe, amelyben megcsodálhatják a Pentezugi Vadlórezervátum Przewalski-lovait.

 A Przewalski-lovak védelmi programjához a nemzeti park 1997-ben csatlakozott, és 2001-ig 22 alapító egyed érkezett Pentezugba, ahol a vadlovak mintegy 180 rekonstruált őstulokkal élnek együtt.

Ezeket a különleges állatokat – a járványügyi intézkedés enyhítését követően – a nagyközönség a Malomházi Vadasparkban tekintheti majd meg.

A látogatók itt találkozhatnak például Vinterrel is, aki öt évvel ezelőtt egy ausztriai állatkertből került a Hortobágyra. A pentezugi lovakhoz képest ritkább vérvonalú csődör utódai jelentősen hozzájárulnak az állomány vérfrissítéséhez – írja a civishir.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek