Nem mindennapi lepkék szálldogálnak a Tilos-erdőben

  A közelmúltban lepkész szakemberek két jelentős természeti értéket képviselő éjszakai lepkefajt mutattak ki az újszentmargitai Tilos-erdő területéről. A személyes lámpázással történő vizsgálat során sikerült igazolni a körtebagoly jelenlétét, ami rendkívül jelentős eredménynek számít, ugyanis a fajt az 1980-as években figyelték meg utoljára Újszentmargita környékén.

  Ez a lepke hegylábi és dombvidéki gyümölcsösökben, illetve kertekben fordul elő, ahol - nevéből is adódóan - vadkörtén él a hernyója. Egyetlen nemzedéke augusztus második felétől szeptember végéig repül. Előfordulása a Tilos-erdőben is az idős, magányosan álló vadkörtefa egyedekhez köthető, így ezek hosszú távú megőrzése kiemelten fontos a faj védelme szempontjából.

  Körtebagoly a Tilos-erdőbenForrás: Hortobágyi Nemzeti Park / Készítette: Patalenszki Adrienn

  Ez a lepkefaj a meleg, száraz tölgyesekhez kötődik és szeptembertől októberig lehet látni. A megfigyelés azért is különösen érdekes, mert ez az első alföldi előfordulása a fajnak. A sötét őszibagoly is védett faj, természetvédelmi értéke: 5.000 Ft - olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park hivatalos weboldalán.

  Sötét őszibagoly a Tilos-erdőbenForrás: Hortobágyi Nemzeti Park / Készítette: Patalenszki Adrienn

  Tegnap a Fertő-tájon is ritka állatfajra bukkantak a kutatók, ezen a területen az északi pocok mutatkozott meg hosszú évtizenek után újra.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!