Nem mindennapi lepkék szálldogálnak a Tilos-erdőben

A közelmúltban lepkész szakemberek két jelentős természeti értéket képviselő éjszakai lepkefajt mutattak ki az újszentmargitai Tilos-erdő területéről. A személyes lámpázással történő vizsgálat során sikerült igazolni a körtebagoly jelenlétét, ami rendkívül jelentős eredménynek számít, ugyanis a fajt az 1980-as években figyelték meg utoljára Újszentmargita környékén.

Ez a lepke hegylábi és dombvidéki gyümölcsösökben, illetve kertekben fordul elő, ahol - nevéből is adódóan - vadkörtén él a hernyója. Egyetlen nemzedéke augusztus második felétől szeptember végéig repül. Előfordulása a Tilos-erdőben is az idős, magányosan álló vadkörtefa egyedekhez köthető, így ezek hosszú távú megőrzése kiemelten fontos a faj védelme szempontjából.

Körtebagoly a Tilos-erdőbenForrás: Hortobágyi Nemzeti Park / Készítette: Patalenszki Adrienn

Ez a lepkefaj a meleg, száraz tölgyesekhez kötődik és szeptembertől októberig lehet látni. A megfigyelés azért is különösen érdekes, mert ez az első alföldi előfordulása a fajnak. A sötét őszibagoly is védett faj, természetvédelmi értéke: 5.000 Ft - olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park hivatalos weboldalán.

Sötét őszibagoly a Tilos-erdőbenForrás: Hortobágyi Nemzeti Park / Készítette: Patalenszki Adrienn

Tegnap a Fertő-tájon is ritka állatfajra bukkantak a kutatók, ezen a területen az északi pocok mutatkozott meg hosszú évtizenek után újra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek