Lezárták az Írottkő-kilátót a magyar kirándulók előtt

Néhány nappal ezelőtt a Kőszegi-hegységben található Írottkő-kilátót osztrák fegyveres katonák zárták el a magyar turisták elől. A kilátó épülete a két ország közötti határon helyezkedik el, részben Ausztriában, részben Magyarországon található, a bejárata pedig az osztrák oldalon van. A Dunántúl legmagasabb pontjára azonban most csak az osztrák túrázókat engedik fel – írja cikkében a Nyugat.hu, amely olvasói levelek hatására járt utána annak, hogy a hosszú hétvégén vajon miért nem engedték fel a kilátóba a magyar kirándulókat.

Írottkő-kilátóForrás: PhilippHuet99 / Wikipedia

A jelenleg érvényben lévő járványvédelmi intézkedések miatt ugyanis egyelőre csak Ausztria felől lehet megközelíteni az épületet, egy, 72 óránál nem régebbi negatív teszt birtokában. Ugyanakkor itt Ausztriából sem lehet átjönni Magyarországra, hiszen a koronavírus kitörése óta a tagállamok közötti határt kizárólag a hivatalos átkelőknél szabad átlépni, szintén 72 óránál nem régebbi negatív Covid-teszttel. A zöld határon jelenleg tilos belépni Ausztriába, vagyis ha magyar oldalról érkező turista lépett be az épületbe, az eddig is szabálysértésnek számított.

Ausztria március végén ismét szigorított a beutazási szabályokon, ez lehet az oka annak, hogy néhány napja az osztrák katonák már szalaggal jelzik a határt, és a magyar túrázókat, az átmeneti rendelkezések feloldásáig, visszafordítják a kilátó elől.

A 2021. április 1-jétől életbe lépett, ingázókat érintő szabályok értelmében a kötelező antigén- vagy PCR-teszt a beutazáskor nem lehet régebbi 72 óránál, a beutazási regisztráció (Pre-Travel-Clearance) érvényessége azonban 28 napra tolódik ki, tehát nem kell minden héten vagy minden tesztelés alkalmával újra regisztrálni, ha a rajta szereplő adatok nem változnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek