Magyarországon rendkívül ritkán látható partimadarat figyeltek meg

Magyarországon rendkívül ritkán látható partimadarat, egy lilebíbicet figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a kardoskúti Fehér-tavon - adja hírül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

Lilebíbic a Körös-Maros Nemzeti ParkbanForrás: Mészáros Csaba/kmnp.hu

A madár először március 30-án bukkant fel egy 1200 példányos bíbiccsapatban. A déli órákban a bíbicekkel együtt jött be pihenni a Fehér-tóra, majd délután a csapattal együtt kiment a környező területekre táplálkozni. Március 31-én a déli órákban ismét megfigyelték, amint a bíbicek közé vegyülve beszállt a tóra.

A fokozottan védett lilebíbic testmérete hasonló ugyan a bíbicekéhez (a lába kicsit hosszabb), de tollazatának színe alapján viszonylag könnyű felismerni. Más partimadaraktól eltérően ugyanis a hasa nagyon sötét, a szemöldöksávja pedig nagyon világos. Reptében jól látható a jellegzetes fekete-fehér szárnymintázata.

A kardoskúti Fehér-tavon legutóbb 2020. október 8-án figyeltek meg lilebíbicet, Magyarország kiesik a faj vonulási útvonalából. A madár a telet Afrikában tölti, ahonnan a Közel-Keletet átrepülve tér vissza költőhelyére, a közép-ázsiai sztyeppékre. A kardoskúti élőhely, az itteni rövidfüvű gyepek és a szikes tó nagyon hasonlít a közép-ázsiai sztyeppékre, talán ezért is bukkan fel itt néha egy-egy példány.

Régebben sokkal ritkábban volt látható itt lilebíbic, előfordult, hogy évekig egy sem került elő. Valószínűsíthető tehát, hogy vonulási útvonalában némi elmozdulás történt, ezért figyelhető meg egyre sűrűbben egy-egy magányosan vonuló madár. A lilebíbic különösen veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. Állománya folyamatosan csökken, élőhelyei hanyatlóban vannak.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek