A lillafüredi tó újra várja a csónakázni vágyókat

A sokszinuvidek.24.hu számol be a Lillafüred Online Facebook-oldalának híréről, mely szerint a Lillafüred Alapítvány csónakkikötője már várja azokat, akik vizre szállnának. Az ajándékbolt melletti lejáratnál, rövid lépcsőzés után található a kikötő. A parton továbbra is figyelnek a járványügyi szabályok betartására, a csónakokat, evezőlapátokat rendszeresen fertőtlenítik.

Hámori tó, LillafüredForrás: Horvath Csongor/facebook.com/lillafuredonline

Mint a Wikipédiáról kiderül, a Hámori-tó egy mesterségesen megnagyobbított tó Felső-Hámor és Lillafüred határában. Az átlagos mélysége kilenc méter, vagyis nagyobb, mint a Balatoné. A tónak eleinte nem is volt neve, csak Taj néven illették (a német Teich – tó szó után). A Vasárnapi Ujság 1861-ben megjelent cikkében Diósgyőri tónak nevezte, „mely Diósgyőr vidékének kétségtelenül egyik legregényesebb pontját képezi".

Mint a hírportál hozzáteszi, fontos tudni, hogy egy másik csónakkikötő is üzemel a tónál. Ennek nyitási terveiről még nem érkeztek hírek. A cikkben említett kikötő a Lillafüred Alapítványé, mely az információk szerint egyelőre a tavaszi iskolai szünet idejére nyitott ki, de ha az időjárás engedi, akkor mostantól folyamatosan nyitva tart.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek