Online térkép készült hat özönnövény elterjedéséről

2020 szeptemberében a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetésével az Szegedi Tudományegyetem Ökológia Tanszékének, valamint az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetének közreműködésével jött létre az a kutatócsoport, melynek célja az agresszíven terjedő inváziós növényfajok feltérképezése - derül ki az u-szeged.hu híréből.

Fehér akácForrás: pasja1000/pixabay.com

Mint Dr. habil. Szilassi Péter, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docensét, a kutatócsoport vezetőjét idézik, az utóbbi évtizedekben egyre erősebben jelentkező probléma a biológiai invázió, mely a felmérések szerint jelenleg a magyar természetvédelem legnagyobb kihívása.

Ugyanakkor a lakosság egészségügyi állapota szempontjából is kiemelten fontos kérdés az agresszíven terjedő, özönnövények visszaszorítása. A zömében más kontinensről behurcolt vagy betelepített növények közül a parlagfű a legismertebb, de más invazív fajok pollenje is allergén hatású. Az inváziós növények elszaporodása az árterekben is fokozódott az utóbbi években, ennek következtében pedig nőtt az árvízi kockázat.

A kutatócsoport munkájának eredményeként most megszületett az Inváziós Növényfajok Országos Térinformatikai Adatbázisa, melyből naprakész képet kapunk hat özönnövény: a fehér akác, a gyalog akác, az aranyvessző, a keskenylevelű ezüstfa, a mirigyes bálványfa és a selyemkóró elterjedéséről.

A térkép segít a szakembereknek, hogy azonosítani tudják a fertőzési gócpontokat és a fajok terjedési útvonalait, így felvegyék a harcot az özönnövényekkel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek