Rekordméretű molnárgörényre bukkantak a Hortobágyon

A hétvége mozgalmasan telt a Hortobágyi Nemzeti Park peremterületén. A Magyar Természettudományi Múzeum, az MTA-DE „Lendület" Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoportja és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának néhány munkatársa a molnárgörény élőhelyeinek feltérképezését végezte Balmazújváros környékén. A szerencse melléjük szegődött: az egyik élvefogó csapdával egyetlen éjszaka után egy hím példányt fogtak el, amelynek testtömege 1,98 kg volt, ami ismereteik szerint a valaha kézre került legnagyobb példány.

Hamar besétált a csapdába az eddigi legnagyobb példányForrás: Tihanyi Gabor

A csapdák elhelyezésekor tojást használtak csalétekként, ami gyorsan be is vált. A görényre való tekintettel viszonylag gyorsan kellett a vizsgálatokat elvégezniük, hogy a lehető legkevesebb ideig tartson az állatnak a stresszhelyzet. Az eddig megfogott magyar példányok között a legsúlyosabb 1,51 kg volt, míg az orosz szakirodalmi adatok is 1,8 kg-ban maximalizálják a hím példányok testtömegét.

Balmazújváros környéke mostanában helyenként a molnárgörény táplálékának számító hörcsögök fellegvára, talán ennek tudható be, hogy a most fogott példány 1,98 kg-os testtömegével abszolút rekordnak számít a valaha kézre került példányokat illetően! 

Gyorsan elvégezték a tömegmérést is, ekkor derült ki a molnárgörény meglepő súlyaForrás: Tihanyi Gabor

 A mérést és a mintavételt követően a kis ragadozót visszaengedték a kotorékába. Búcsúzóul még egyszer kinézett, hogy konstatálja: véget ért a procedúra, majd eltűnt a kotorék mélyén. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai remélik, hogy ezt a sikeres akciót továbbiak követik majd annak érdekében, hogy bővüljön a tudásuk ennek a remek kis menyétfélének az életmenetét illetően, és ezeket az ismereteket sikerrel tudják majd felhasználni a fajnak és élőhelyének védelmében. Vagyis egy olyan faj érdekében, amely nem mellékes módon a hörcsögök szántóföldi jelenlétének egyik legtermészetesebb kontrollját biztosítja – olvasható a hnp.hu weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek