Újjáépítik a tavaly fáklyaként égő hazai kilátót

Éppen jövő szombaton lesz egy éve, hogy egy furcsa téli zivatar villámlássorozatának egyik ága 2020. február 13-án belecsapott a Fülöp-hegyen ágaskodó révfülöpi kilátóba. A húsz éve átadott torony fából készült felső része fáklyaként égett sokáig, és szinte teljesen elhamvadt. A kiérkező tűzoltók ezt már nem tudták megmenteni, de a környező erdő fáit megvédték a tűz továbbterjedésétől. A szomorú eseményt videón is megörökítették a távolból. 

Már korábban elkezdték a torony elpusztult faszerkezetének legyártását, a napokban a helyszínen is elindult a munka, és a pénz is megvan a finanszírozáshoz. Mint a későbbi szakértői vizsgálatból kiderült, a tűz nem károsította a kilátó kőszerkezetét, de a belső lépcsőtartó oszlopot cserélni kell, és újra kell építeni az erkélyeket és a teljes faszerkezetet is. A biztosító 20,5 millió Ft kárértéket állapított meg, ami a helyreállítás várható költségének mintegy felére elég. A hiányzó részt az ország közös kasszájából finanszírozák.

Nyáron kiderül, hogy az újjáépített torony mennyire hasonlít majd az eredetihezForrás: Picasa 2.7/Thomas Jüngling/Wikipedia

Januárban a helyszínen is elkezdődött a munka a torony felállványozásával. Első lépésben az égési maradványokat és a tűz miatt használhatatlanná vált részeket távolítják el, majd újraépítik a lépcsőt, az erkélyeket és a torony felső szerkezetét. Kondor Géza polgármester elmondása szerint a kivitelezők június 30-ig vállalták a munka befejezését, de ő abban bízik, hogy a látogatók akár ennél korábban is birtokba vehetik majd a kilátót – olvasható a balatontipp.hu cikkében.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek