Új geopark központ és panzió mutatja be a Bükk-vidék különlegességeit

Ha eddig még nem látogatott el a barlangokban bővelkedő karszthegységbe, akkor ezen túl mindenképpen érdemes lesz. Bükkszentkereszten ugyanis szerdán átadták a Bükk-vidéke Geopark Központot és Panziót. Az új épület geoturisztikai centrumként és panzióként egyaránt működik, és belső kialakításával, dekorációival is a geopark bemutatását célozza meg – tudtuk meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szerkesztőségünkbe eljuttatott hírleveléből. 

Az újonnan átadott Geopark Központ és PanzióForrás: Kozma Attila/ Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A Bükk-vidék Geopark sajátossága, hogy karsztos jelenségek a meghatározók a területén, azonban a térség határain megjelennek a vulkáni működésből fakadó különleges geológiai, valamint az ember által kialakított egyedülálló geológiai értékek is, mint pl. a tufába vájt barlanglakások vagy a kaptárkövek.

Egy jól működő geoparknak jelentős szerepe van a védett térség gazdaságfejlesztésében is – elsősorban a helyi mezőgazdasági termelők, valamint helyi terméket előállító vállalkozások segítésével, aminek itt is komoly figyelmet szentelnek. 

Bő a választék a helyi termelők és kézművesek portékáibólForrás: Kozma Attila/Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A hegyi rétek kezelésében fontos szerepet játszik a legeltetéses állattartás, mint pl. a kárpáti borzderes szarvasmarha fajta tartása, amely egyszerre kiváló hús- és tejmarha, így többféle hasznosítási lehetőségeket kínál. Mindezek mellett a kézműves, védett területről származó helyi termékek önálló márkává fejlesztésén is dolgoznak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek