Az egyik legszebb hazai természeti jelenségnek lehetünk szemtanúi a napokban

A madárvonulás legfontosabb időszaka a tavasz mellett az ősz. Seregnyi tollas kel ilyenkor útra, és az egyik leglátványosabb megmozdulás kétségtelenül a darvak és a különböző lúdfélék (pl. nyári lúd, vörösnyakú lúd, nagy és kis lilik) vándorlása. Nyári költőhelyeikről a téli pihenőhelyük irányába tartanak, közben többször megállnak, és táplálkozással, pihenéssel sokszor heteket, hónapokat is eltöltenek egy-egy területen. 

Hazánkban ősszel a vízparti tájak csodálatos látvánnyal örvendeztetik meg a természetrajongókatForrás: Lolame/Pixabay

Hazánk – kedvező fekvésének és kiváló pusztai élőhelyeinek köszönhetően – remek megállóhelye többek között a lúdféléknek: viszonylag rövid időn belül több ezer, tízezer, esetenként százezer is megfordul nálunk, leginkább az alföldi jellegű területek nagyobb vízállásai mellett. Éjszaka ezeken a biztonságos, ragadozóktól mentes, kisebb-nagyobb víztereken ringatóznak, míg napközben a tóhoz közeli tarlókon, mezőgazdasági területeken szemeznek a szétszórt gabonából, ottmaradt terményből. Ehhez pedig remek lehetőséget nyújt a Dinnyési-fertőn található Madárdal tanösvény 5. állomásának madármegfigyelő tornya. Akár kisebb gyerekekkel is felkerekedhetnek, hiszen érdemes kilátogatni a területre, de a távcsövet semmiképp se felejtsék otthon!

Ez az elképesztő madártömeg már önmagában is világszenzáció – a legszebb hazai természeti jelenségek egyike. A több ezres, igen harsány libacsapatok hajnali ki- és alkonyi behúzása pedig felejthetetlen élmény. Ahogy rövidülnek a nappalok, az alkonyi eseményeket úgy lehet könnyebben elcsípni – olvasható a Magyar Nemzeti Parkok Facebook-oldalán.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek