Részleges erdőlátogatási korlátozás lesz szeptemberben

Az őszi szarvasbőgés időszakában a Mecsekben a Zselicben és az Ormánságban délutántól reggelig tartó részleges erdőlátogatási korlátozás lesz érvényben szeptemberben - adja hírül a mecsekerdo.hu.

Gímszarvas - illusztrációForrás: D Mz/pixabay.com

Szeptember 1-30-ig, minden nap 16 óra és másnap reggel 8 óra között nem látogatható a Szigetvári Erdészet sasréti vadászterülete, a Sásdi Erdészet kisvaszari vadászterülete, az Árpádtetői Erdészet hetvehelyi (Nyugat-Mecsek), a Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei (Kelet-Mecsek) vadászterülete és a Sellyei Erdészet szentegáti vadászterület.

A korlátozások, melyeket az érintett vadászterület határain jelölnek, főként a vadak élőhelyéül szolgáló erdőterületeket érinti, és nem vonatkozik lakott területekre, kerékpárutakra, parkokra, így például az alábbi frekventált kirándulóhelyekre, kiépített turisztikai központokra és környékükre: a Kelet-Mecsekben Pusztabánya, a Máré-vár, a Vár-völgy, a Cigány-hegyi kilátó, az Óbányai-völgy és környéke, a Zengő csúcs és környéke, a Kövestetői kilátó és környéke továbbra is a megszokott módon látogatható.

A Nyugat-Mecsekben Kővágószőlőstől északra, a Kővágótöttös és Szentkút közötti terület, Hetvehelynél az erdei iskola és környéke (tanösvények), a Jakab-hegy, a Zsongor-kő, a Pálos romok és környéke, az Éger-völgy, az Éger-tető, a Szuadó-völgy környéke, a Zselicben Nagymátén a vadászkastély és a Fekete István Füvészkert környéke, Sasréten a vadászkastély és környéke (erdei iskola, tanösvény, Ősbükkös) és az almamelléki kisvasút nyomvonala képez kivételt a korlátozások alól.

A Jakab-hegy gerince a Zsongor-kőrőlForrás: commons.wikimedia.org/

Ebben a hónapban a napnyugtától napkeltéig tartó időszakban csak a vezetett kirándulásokon való részvételt javasolja a Mecsekerdő, mely éjszakai túrákat is szervez, melyeken megmerítkezhetnek a gímszarvasok nászát kísérő, különleges hangulatban.

Szeptember 11-12-én este 7 órakor indul a Zselici Csühögő Almamellékről, ahol a sasréti túra során szakvezető kíséretével hallgathatnak bele az őszi Zselic neszeibe, kis szerencsével pedig az erdő koronás királyainak műsorába is. Részletek a Mecsekerdő Facebook oldalán találhatók.

Az érintett vadászterületeket az alábbi térképen jelölték, emellett arra kérik a kirándulókat, hogy figyeljék a főbb erdei utak mentén található figyelmeztető táblákat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek