Talán nem is gondolná de bizonyos túraruhák veszélyesek lehetnek a természetre

Természetjárás során fontos odafigyelni a környezet megóvására. Sokszor akár a túrázók ruházata és felszerelése is árthat a környezetnek. A vízhatlanságuk érdekében perfluorkarbon-vegyülettel (PFC) kezelt esőkabátok és esőnadrágok impregnáló bevonata, valamint az egyéb, PFC-t tartalmazó szövetanyagok természetkárosító hatásúak lehetnek, de akár a túrázók egészségét is veszélyeztethetik – tudtuk meg a Fjällräven szerkesztőségünkber eljuttatott sajtóközleményéből.

Nem mindegy, hogy mivel teszik vízhatlanná a túraruhákat, ezért vásárlás előtt érdemes megtudni, tartalmaznak-e PFC-t - illusztrációForrás: StockSnap, Pixabay

A túrafelszereléseket sokszor vetik alá különböző vegyi eljárásoknak, hogy időjárásállóvá tegyék őket. Az egyik ilyen eljárás az impregnálás, mely során általában per- és polifluorozott vegyületek (PFC-k) segítségével növelik a túrkabátok és nadrágok vízlepergető képességét. Ezek a vegyületek azonban a környezetbe jutva nagyon lassan bomlanak csak le. Egyes perfluor-karbonok nem csak a környezetet károsítják, de összefüggésbe hozhatóak daganatos megbetegedések kialakulásával, és hormonális elváltozásokkal is.

A PFC-k bármikor a környezetbe kerülhetnek, akár a gyártás, akár a ruha viselése, otthoni mosása vagy épp a szeméttelepre kerülése során.

A népszerű outdoor márka és gyártó, a Fjällräven felismerte a perfluor-karbon vegyületek által jelentett problémát, és ruházatait, valamint felszereléseit már teljesen PFC-mentes eljárással impregnálja, valamint termékei előállítása során sem használ per- és polifluorozott vegyületeket.
„Kutatásaink és fejlesztéseink során arra a következtetésre jutottunk, hogy a környezet megóvásának érdekében kompromisszumokat kell kötnünk" – mondta el Christiane Dolva, a Fjällräven fenntarthatóságért felelős vezetője.

A népszerű outdoor márka és gyártó Fjällräven a ruházatait, valamint felszereléseit már teljesen PFC-mentes eljárással impregnáljaForrás: Fjällräven/Flow PR

„Egy vegyszermentesen impregnált ruhadarab talán kevésbé ellenálló, és bár vízhatlan, de nem olajálló. Ám ez igazán nem nagy ár, ha a minket körülvevő világ megóvásáról van szó. Érdemes elgondolkodni, hogy szükségünk van-e egy funkcióra, csak azért, mert jó, ha van" – tette hozzá.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek