Ma is sokak életét követeli a tragikus zarándokhely

A Christopher McCandless történetét feldolgozó Út a Vadonba című könyv illetve film a mai napig sok utazót ösztönöz arra, hogy felkeresse az alaszkai vadon mélyén álló, elhagyatott buszt, ahol a fiatal kalandor 1992-ben életét vesztette.

Forrás: Carlo Emanuele Barbi/shutterstock.com

A Denali Nemzeti Park mellett, a Stampede útvonal mentén található övezet azonban biztonságosabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Most is sokakat sodor veszélybe, és van, akinek szintén az életét követelte a kaland. Itt nincs térerő, kiszámíthatatlan az időjárás és a Teklanika-folyó, amely mintegy negyedszázada a 24 éves McCandlesst is megakadályozta abban, hogy segítséget kérjen.

Most többen összefogtak, akik itt vesztették el szeretteiket, és gyaloghíd építését kezdeményezték a Teklanika fölé. Az ötlet egy fehéroroszországi férfitől származik, akinek 24 éves felesége tavaly itt halt meg, miközben próbáltak átkelni a folyón.

"Az emberek egyre csak mennek oda, hiába a balesetről szóló hírek" - mondta Piotr Markielau, aki ott volt felesége, Veramika Maikamavaval mellett, amikor a nőt elragadták a hullámok. "Társadalmi felelősségünk, hogy biztonságosabbá tegyük az átkelést. Ez egy konstruktív és humánus módja annak, hogy tanuljunk az ott elhunyt emberek történetéből" - tette hozzá a férfi.

A körülbelül 40 kilométerre fekvő Healy városának elöljárói azonban nem tartják jó ötletnek a hidat, attól tartanak, hogy ez átjáró a biztonság téves benyomását keltené az emberekben, és csak még többeket ösztönözne arra, hogy ide jöjjenek. Van, aki inkább figyelmeztető táblákat látna szívesen a környéken, Clay Walker kerületi polgármester pedig szeretné, ha a busz biztonságosabb helyre kerülne, a Teklanika másik oldalára. Mint mondta, ez a busz sok ember számára bír jelentőséggel, és nehéz lesz mindenki számára megfelelő tervet készíteni.

Legutóbb egyébként múlt szombaton kellett öt olasz turistát kimenteni innen, az egyikük komoly fagyási sérüléseket szenvedett.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek